Proef en beleef – belevenislezing met bereiden van historische hapjes

10 oktober 2017 -
Proef en beleef – belevenislezing met bereiden van historische hapjes

Van 3 september 2017 t/m mei 2018 organiseren acht Gelderse musea exposities, lezingen, workshops, culinaire wandelingen en andere leuke activiteiten over de historie van voeding en gerechten in Gelderland. In Museum Kasteel Wijchen zal op 25 november 2017 Manon Henzen van Historisch kookatelier Eet!verleden vertellen over eetgewoonten, smaken en gerechten uit 2000 jaar culinaire geschiedenis. Na de lezing gaan deelnemers, jong en oud, zelf historische hapjes bereiden.

Belevenislezing over de historische keuken
Er doen veel sterke verhalen over de historische keukens en eetgewoonten de ronde: Romeinen die rotte vissaus eten, Middeleeuwers die kluiven aan grote stukken vlees en de dodelijk saaie gerechten uit de 18e eeuw. Tijdens een korte vlotte lezing vertelt Manon Henzen over eetgewoonten, smaken en gerechten uit 2000 jaar culinaire geschiedenis van Europa, toegespitst op Gelderland, van Romeinse tijd tot 19e eeuw. Uiteraard besteedt zij ook aandacht aan hoe we tegenwoordig weten wat er gegeten werd door in te gaan op de diverse bronnen die daarvoor gebruikt kunnen worden. De belevenislezing wordt gegeven aan de hand van een presentatie op basis van historisch beeldmateriaal. Manon laat de gasten tijdens de belevenislezing ruiken en proeven van diverse ingrediënten uit onze culinaire geschiedenis.

Mini kookworkshop
Na de lezing gaan de deelnemers in groepjes hapjes uit verschillende tijdsperioden maken.

Deelnemen
De lezing met mini kookworkshop wordt gehouden op zaterdag 25 november 2017 van 13.00-15.00 uur. De locatie is de Raadzaal van kasteel Wijchen.

Het minimum aantal deelnemers is 10 en het maximum is 40 deelnemers. Aanmelden kan tot en met vrijdag 17 november 2017 via de website van het museum www.museumwijchen.nl.

De activiteit is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar en is inbegrepen bij een museumticket.

‘Gelderse smaken – voeding en gerechten in acht Gelderse musea’
Acht Gelderse musea slaan de handen ineen en gaan met het thema ‘Voeding en Gerechten’ aan de slag. Met exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten.

Dit samenwerkingsverband dingt mee naar de Gouden Gelderse Roos.

 

 

×