Molen in Alverna

De naam Schoonoord is waarschijnlijk afkomstig van het vlakbij gelegen voormalige kloosterterrein dat zo heette.

Molen Schoonoord is een beltmolen die in 1857 gebouwd is en afkomstig uit Zieuwent. Voordat deze molen er kwam had er al een andere gestaan (type standerdmolen), maar die is helaas in het jaar 1890 door brand verwoest. In De Gelderlander van 14 februari 1890 stond te lezen dat er een houten molen was afgebrand, die nog maar 5 jaar oud was. Hetzelfde krantenartikel meldde ook dat de molen voor fl 3.000,– verzekerd was. Op 11 november 1940 was het opnieuw raak! Door de erg harde wind schoten de wieken door de vang (ze sloegen min of meer op hol) en er ontstond brand door de snel ronddraaiende wieken. Gelukkig werd alles weer opgeknapt en kwam er in 1945 een heropening. Omdat de boel niet echt rendabel meer bleek te zijn werd er in 1949 besloten tot verkoop. Na die tijd raakte de molen langzaam aan in verval.

Omstreeks 1981 kwam er een nieuwe eigenaar, de heer J. Jansen, die er een pianohandel in en bij vestigde. Dit was in principe de redding voor de molen. Ondanks dat de molen een totaal andere bedrijfsfunctie kreeg kan zij nog steeds draaien.
Op dit moment pakweg elke twee weken dankzij vrijwillig molenaar Frederik Peters, die ook weer graan wil gaan malen en meel gaan verkopen. De huidige eigenaar is trots op zijn molen en laat er trouw ieder jaar al het nodige onderhoud aan uitvoeren.

Een paar jaar geleden is de molen nog ontsnapt aan een ramp. In de nacht van 28 op 29 december 2003 werd de familie Jansen opgeschrikt door hun aanhoudend blaffende hond. Dit bleek niet voor niets te zijn, er was namelijk brand!! Een dicht bij de molen gevestigd autobedrijf brandde tot aan de grond toe af! De Schoonoordmolen liep daarbij aanzienlijke schade op maar kon gelukkig behouden blijven.