Molen uit 1556

Deze molen is een gesloten standerdmolen. De onderbouw ervan is van steen (achtkantig) en de bovenbouw (kast en kap) van hout. Volgens de omschrijving uit het Rijksmonumentenregister dateert de molen oorspronkelijk uit 1556.

Waarschijnlijk dateert de huidige molen in hoofdzaak uit het einde van de 18e eeuw. De volgende oude inscripties zijn te vinden op enkele balken binnen in de molen:

“H.V.D. 1789, Peter van der Zande 1790, Cornelis van der Zande 1792”.

In het jaar 1531 kreeg de Heer van Batenburg het recht om een windmolen te bouwen. Dat de molen niet in Batenburg zelf werd neergezet komt omdat men in die tijd beslist wilde voorkomen dat hij beschadigd werd door aanvallen van de vijand. Toen was de Batenburgse molen een zogenaamde dwangmolen. Dit hield in dat de boeren van Batenburg, Leur en Horssen verplicht waren om hun graan bij de Heer van Batenburg te laten malen.

Restauraties

In 1913, 1976 en 1996 zijn er restauraties uitgevoerd. Vereniging De Hollandse Molen in Amsterdam is eigenaar van deze molen. Deze instantie houdt zich erg actief bezig met het behouden van molens in Nederland.

Op de molen wordt nog regelmatig graan gemalen door vrijwillig molenaar. Het meel wordt verkocht aan vaste klanten en bezoekers van de molen.

Langs de dijk ligt nog het vroegere molenhuis. Hier is een antiekhandel in gevestigd.