Molen ‘De Verrekijker’ aan de Molenweg in Bergharen. In de voormalige gemeente Bergharen staat beltmolen De Verrekijker. Hij is in het jaar 1904 door de Bergharense molenmaker Willem Coppes gebouwd met onderdelen van andere molens uit de omgeving.

Van het wiekenkruis is bekend dat het uit de Zaanstreek komt. De eerste molenaar was Jan van Lith. Er heeft een voorganger gestaan die in 1903 afgebrand is. Daarvoor hebben er ook al andere molens gestaan op deze plek. In oude documenten wordt er al gesproken over eerdere molens op dezelfde locatie. Zo stond er al in 1313 een molen die, met windrecht, door Gerhard van Edichem, de pastoor van Macharen, werd verkocht aan de Cisterciënsers van Alten Camp bij Xanten. Op Nieuwjaarsnacht 1486 brandde deze molen door blikseminslag af en werd hij later weer herbouwd.

In de jaren 40 van de vorige eeuw deed de elektromotor zijn intrede en zag men de wieken niet meer draaien. De jaren daarna raakte de molen langzaam aan in verval. Er schijnt in die tijd zelfs even sprake geweest te zijn van sloopplannen! Gelukkig zijn die nooit werkelijkheid geworden. Er moest dringend veel herstelwerk aan de molen gebeuren. Een grondige restauratie werd er uitgevoerd in 1983 –1984. Om bewoning mogelijk te maken werd in 1962 het binnenwerk weggehaald. In 1984 werd er toestemming gegeven voor de bewoning. In 1997 stond de molen als (bijzondere) woning te koop voor een bedrag van pakweg € 455.000,– en op dit moment kan hij als exclusieve vakantiewoning gehuurd worden.
Vlakbij ligt de monumentale Kapelberg, een oude stroomrug, met zijn evenzo monumentale kruiswegstaties (dit zijn in baksteen geglazuurde reliëfs) van Jac. Maris.