Cultuur en historie

Kasteel Wijchen

Midden in het centrum van Wijchen staat het sprookjesachtige kasteel. Het kasteel dateert uit de 14e en 15e eeuw. Hier woonden ooit Emilia van Nassau (1569 – 1629), dochter van Prins Willem van Oranje en haar geliefde Emanuel van Portugal. Zij gaven het kasteel de huidige renaissancestijl en lieten hun initialen achter in de muurankers.

Tegenwoordig dient het kasteel als raadhuis. In de antieke en sfeervolle trouwzaal worden vele huwelijke voltrokken. Het Museum Kasteel Wijchen toont een verzameling aan prehistorische, Romeinse en middeleeuwse voorwerpen. De kamer van de burgemeester en wethouders wordt gebruikt voor representatieve en bestuurlijke aangelegenheden.

Wanneer je echt het kasteel als een verlicht sprookjeskasteel wil bewondere, dan raden we je aan om te komen kijken tijdens het Kerst Sprookjesfestijn. 

De Romeinen in Wijchen

Hoe zag Wijchen eruit ten tijde van de Romeinen? Hoe woonde en leefde men? Hoe werd men begraven? Dit kan ontdekt worden aan de hand van een digitale wandelroute van 3,5 kilometer door het centrum van Wijchen. Lees meer over deze digitale wandelroute.

De Molen van Wijchen

Een unieke molen, omdat dit één van de weinige molens uit de regio is die nog volop in productie is. Beklim in de molen de trappen en bekijk op de verschillende zolders hoe er tussen de molenstenen graan wordt vermalen tot meel en dat op pure windkracht. Ervaar hoe het is om als molenaar te werken met deze oude fabriek. Veel meelproducten worden in deze molen gemaakt zoals brood-, cake-, koekmixen en pannenkoekenmeel. Deze en nog veel meer heerlijkheden worden in de molenwinkel verkocht.

Luisterkei Liberation Route nr. 1 ligt in Wijchen

In Wijchen aan de Kasteellaan voor het kasteel ligt kei nummer 1 van de Liberation Route. De Liberation Route laat mensen beleven wat zich in de jaren 1944 en 1945 heeft afgespeeld in Noord-Brabant, rondom Arnhem en Nijmegen en op de Veluwe. Op ruim 80 locaties in de wijde omgeving liggen deze veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren 1944-1945. De verhalen van die plekken zijn te beluisteren via 0900 54 23 728 of gratis te downloaden via www.liberationroute.com.

×