Leur

Hernen en Leur zijn kerkdorpen in de gemeente Wijchen en worden vaak in een adem genoemd. De autosnelweg A50 loopt vlak langs de dorpen. De omgeving is bosrijk. Deze bossen liggen op oude rivierduinen van de rivier de Maas.

In Leur zijn de belangrijkste bezienswaardigheden de oude dorpskerk – deels romaans, deels gotisch – en het Huis te Leur, een buitenplaats uit 1778. Verder zijn er in Leur een aantal boerderijen die op de monumentenlijst zijn geplaatst.

Dorpskerk Leur

De Dorpskerk ligt op een verhoogd, door eikenbomen omringd kerkhof. Op dezelfde plek heeft eerst een romaans kerkje uit de 12de of 13de eeuw gestaan, dat weer een oorspronkelijk houten kerkje verving. De Dorpskerk wordt voor het eerst genoemd aan het einde van de 13de eeuw. De muurschilderingen zijn uit de eerste helft van de 16de eeuw.

Achter op het balkon een kabinetorgel van de Duitse orgelbouwer E. Leichel uit ca. 1875, waarin ouder pijpwerk voorkomt. In het schip eikenhouten banken waarin 16de-eeuwse gesneden panelen en smeedijzeren kaarsenstandaards zijn opgenomen.

Tegen de oostwand staat een kansel uit de 18de eeuw met daarvoor een in het gewelf opgehangen neogotische kroonluchter. De 13de-eeuwse doopvont herinnert aan het romaanse kerkje, een gedenksteen in het koor aan de watersnood van 1799. Lees meer over dit kerkje.

Huis te Leur

Huis te Leur is een historische buitenplaats ten noorden van het plaatsje Leur. Het door tuinen en een landschapsbos omringd huis is in 1778 in opdracht van Christiaan W.H. baron van Balveren gebouwd. Het landgoed is een rijksmonument.