Wijchen

De historie van de gemeente Wijchen gaat ver terug in de tijd. Zo wisten de Romeinen al dat het goed vertoeven was in Wijchen. Ze bouwden een nederzetting van regionale betekenis, met grote boerderijen en luxe villa’s, zoals Villa Tienakker.
Na de Romeinen kwamen de Merovingers. Onder de Markt in het centrum is een van Nederlands grootste Merovingisch grafvelden gevonden. In de middeleeuwen kwamen er kastelen, versterkte boerderijen en aansprekende kerken.

Kasteel Wijchen

Midden in het centrum van Wijchen staat het sprookjesachtige kasteel. Het kasteel dateert uit de 14e en 15e eeuw. Hier woonden ooit Emilia van Nassau (1569 – 1629), dochter van Prins Willem van Oranje en haar geliefde Emanuel van Portugal. Zij gaven het kasteel de huidige renaissancestijl en lieten hun initialen achter in de muurankers. Dit kasteel is samen met andere bijzondere elementen terug te vinden in het centrum, zoals de Antonius Abt-kerk, ’t Laantje en de Oude Molen. In het kasteel in een museum te vinden, waar een verzameling aan prehistorische, Romeinse en middeleeuwse voorwerpen worden gepresenteerd.

De Molen van Wijchen

Een unieke molen, omdat dit één van de weinige molens uit de regio is die nog volop in productie is. Beklim in de molen de trappen en bekijk op de verschillende zolders hoe er tussen de molenstenen graan wordt vermalen tot meel en dat op pure windkracht. Ervaar hoe het is om als molenaar te werken met deze oude fabriek. Veel meelproducten worden in deze molen gemaakt zoals brood-, cake-, koekmixen en pannenkoekenmeel. Deze en nog veel meer heerlijkheden worden in de molenwinkel verkocht.

H. Antonius Abt

De kerk uit circa 1000 is hoogstwaarschijnlijk gesticht door de eerste heren van Wijchen. Van de vroeg-middeleeuwse kerk is alleen de toren overgebleven.

Na het rooms-katholiek herstel na 1800 ontstond er in Wijchen behoefte aan een grotere kerk. De middeleeuwse kerk , die oost-west georiënteerd stond langs de Oosterweg, werd daartoe afgebroken. In noord-zuid richting werd tegen de toren, die werd verhoogd en bekleed met baksteen, een driebeukige waterstaatskerk gebouwd. Deze kerk werd gewijd aan St.Antonius Abt, een heilige uit de derde eeuw, die vooral aangeroepen werd tegen de pest.

Het waren monniken in de twaalfde eeuw die bij processies tegen de pest een varkentje voor de stoet lieten vooruitlopen om vast te kunnen stellen hoever de ziekte zich had verspreid. Boven de ingang van kerk, maar ook in de kerk, is een beeld van de heilige te zien met het varkentje aan de voet. In de loop van de tijd is er het nodige aan de kerk veranderd zoals niet lang geleden nog het altaar.

Luisterkei Liberation Route nr. 1 ligt in Wijchen

In Wijchen aan de Kasteellaan voor het kasteel ligt kei nummer 1 van de Liberation Route. De Liberation Route laat mensen beleven wat zich in de jaren 1944 en 1945 heeft afgespeeld in Noord-Brabant, rondom Arnhem en Nijmegen en op de Veluwe. Op ruim 80 locaties in de wijde omgeving liggen deze veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren 1944-1945. De verhalen van die plekken zijn te beluisteren via 0900 54 23 728 of gratis te downloaden via www.liberationroute.com.

Kunsthuis Wijchen

KunstKring Wijchen is in 2015 gestart om kunst in Wijchen op de kaart te houden. De inzet is om laagdrempelige activiteiten over beeldende kunst te organiseren voor iedereen die daarin interesse heeft. Tot 31 januari 2020 is er een tijdelijk Kunsthuis in het voormalig gemeentehuis, waar verschillende exposities worden georganiseerd.