Bouw van het kasteel

De eerste keer dat de archieven spreken over de Heren van Hernen is in 1247, terwijl een eeuw later is begonnen met de bouw van het kasteel. De oostvleugel en de monumentale toegangspoort stammen uit 1555. De laatste families woonden er niet of nauwelijks, waardoor er nadien weinig aan is veranderd. Ook is het nooit ten prooi gevallen aan oorlogsgeweld of natuurrampen. Daardoor heeft het kasteel het stoere, middeleeuwse karakter kunnen behouden. Wat het toch al bijzondere kasteel naar Nederlandse begrippen uniek maakt, is de intacte, overdekte weergang. Op deze weergang met de karakteristieke kantelen konden de wachten ongezien patrouilleren.

Schenking in 1940

In 1940 werd het kasteel door de toenmalige eigenares geschonken aan de speciaal daartoe opgerichte Stichting Geldersche Kasteelen. Inmiddels is de stichting gefuseerd met Geldersch Landschap.

Het is zeer de moeite waard om te voet een rondgang om het kasteel te maken. In de linkerhoek ziet u duidelijk de plek waar een grote woontoren of donjon heeft gestaan. Deze is wegens bouwvalligheid in de 19e eeuw afgebroken. Aan de rechterkant van het kasteel is een gedeelte van de tuin in Franse stijl heringericht. Zo’n 600 meter achter het kasteel zijn veldovens gevonden. Hier werden in de 14e eeuw duizenden bakstenen gebakken voor de bouw van het kasteel. De klei werd ter plekke gewonnen.

Kerk van Hernen

Niet al te ver van het kasteel staat de kerk van Hernen. Tussen deze beide gebouwen legde de kasteelheer een lindenlaan aan, zodat men beschut en beschaduwd ter kerke kon gaan. De linden zijn er slecht aan toe. Van de huidige bomen zijn echter stekken genomen, die de bestaande linden op den duur zullen vervangen. De huidige neoromaanse kerk staat op de plek van het oude middeleeuwse kerkje, dat in 1892 geheel is afgebroken. Rond de kerk ontwikkelde zich het huidige dorp Hernen.