Wijchen= versus Centrum Management Wijchen

Wijchen, liggend in het Rijk van Nijmegen en in het Land van Maas & Waal, bruist van activiteiten die collectief worden georganiseerd. Twee stichtingen; beide zijn non-profitorganisaties in de publiek-private sector. Wat doen ze en wat is het verschil?

Stichting Wijchen= richt zich op de gehele gemeente Wijchen en Centrum Management Wijchen (CMW) alleen op het centrumgebied van Wijchen. Beide met het doel om Wijchen nog aantrekkelijker en beter te maken. Om te leven, te werken en om te bezoeken. Vandaar dat beide stichtingen in lijn met elkaar werken en elkaar versterken. Dit in nadrukkelijke samenwerking met onze partners.

Stichting Wijchen=

We gaan voor het verbeteren van de aantrekkingskracht van de gemeente Wijchen als geheel. We denken na over het juiste evenwicht tussen leefbaarheid en welvaart. Onze focus ligt op beter & kwaliteit en niet op meer & kwantiteit. We dragen actief bij aan een leefbaar, aantrekkelijk en welvarend Wijchen. We spelen graag een rol in het aantrekken en binden van (onze doelgroepen) bewoners, bezoekers en bedrijven die onze gemeente Wijchen verrijken.
Iedereen die iets bijdraagt is welkom.

Partners

Onze missie maken we alleen waar in nauwe samenwerking met onze partners. We verbinden organisaties, mensen en initiatieven, onderhouden ons netwerk en delen onze kennis en ervaring. Onze integrale aanpak richt zich gelijktijdig op de mensen die hier willen wonen en werken, alsook op de bezoekers die hier komen. Dit doen we door als intermediair actief in contact te staan met al onze partners: gemeente, regionaal toerisme, provincie, kennisinstellingen, belangenorganisaties, bedrijven, bezoekers èn bewoners. Partners die kansen benutten en meewerken, nu en in de toekomst.

Initiatieven

Door Stichting Wijchen= worden de volgende initiatieven opgepakt (door freelancers Rosanne Pak en Yvette Akkermans) :

 • Wijchen= Website
 • Wijchen= Webshop
 • Wijchen= Cadeaukaarten
 • Wijchen= BooQi
 • Wijchen= Promotie
 • Wijchen= Evenementen

Bijdrage

De financiering voor Stichting Wijchen= bestaat hoofdzakelijk uit de bijdragen vanuit het CMW, aangevuld met bijdragen op projectbasis van onze partners. Zo draagt gemeente Wijchen bij aan BooQi en Cadeaukaarten en de provincie aan Evenementen en Cadeaukaarten.

Sfeerbeeld

Samen ontdekken | Samen ondernemen | Samen genieten

“We zijn er voor iedereen. Wij zijn trots op onze dorpse gastvrijheid. Wij willen dat mensen zich welkom voelen in Wijchen. Je welkom voelen geldt niet alleen voor onze bezoekers. Welkom voel je je ook als je als inwoner naar het Huis van de Gemeente komt en je vriendelijk
wordt begroet en wordt geholpen. Welkom voel je je als er een mooie routekaart is die je kunt gebruiken voor je fietstocht. Welkom zijn als ondernemer waardoor je de mogelijkheden gaat zien van ondernemen in Gemeente Wijchen. De wijze waarop we met elkaar omgaan is hierin natuurlijk doorslaggevend. Communicatie uitdragen is niet alleen extern, maar moet ook binnen de gemeente en bijvoorbeeld ondernemers intern worden uitgedragen. Samen blijft hierin het sleutelwoord!”

Centrum Management Wijchen (CMW)

Op 28 maart 2012 is de stichting Centrum Management Wijchen (CMW) opgericht, met als doel het economisch functioneren van het centrum van Wijchen te versterken. Deze ligt in lijn met Stichting Wijchen=, echter is alleen gericht op het centrum van Wijchen. Iedereen die hier vertoeft, woont, werkt, winkelt of uitgaat, moet kunnen genieten van een aantrekkelijk, toegankelijk, sfeervol, gastvrij en veilig centrum.
Het CMW wil daar samen met de ondernemers, pandeigenaren en gemeente voor zorgdragen.

Partners

De centrumondernemers zijn een belangrijke factor in het centrum van Wijchen. Zij zorgen voor een bruisende sfeer, een divers aanbod en leuke activiteiten.
Tevens is de Vereniging van (winkel)Pandeigenaren Wijchen Centrum (VPWC) een belangrijke partner. Zij dragen vooral bij aan de fysieke sfeerbeleving in het centrum door financieren van de bloemen en sfeerverlichting.
De gemeente Wijchen ondersteunt waar nodig en draagt bij door regulier onderhoud en project investeringen in de openbare orde en ruimte.

Initiatieven

Het CMW bestaat naast een bestuur, een centrummanager en straatvertegenwoordigers, uit zes werkgroepen:

 • Centrum Evenementen
 • Centrum Marketing & Communicatie
 • Centrum Ruimtelijke Ordening, Bereikbaarheid en Parkeren
 • Centrum Kwaliteit (o.a. bloemen, sfeerverlichting)
 • Centrum Veiligheid (Keurmerk Veilig Ondernemen)
 • Centrum Branchering & Bezetting
 • Wijchen= Bezorgdienst

Bijdrage

De financiering voor het CMW bestaat hoofdzakelijk uit het heffen van reclamebelasting. De reclamebelasting wordt via de subsidieverordening (onder aftrek van gemeentelijke kosten) doorgegeven. Daarnaast worden bijdragen geleverd door de Vereniging van (winkel)Pandeigenaren Wijchen Centrum (VPWC) en eventuele andere bijdragen en subsidies.

Sfeerbeeld

“Er zijn veel mensen in de veilige en schone straten waar het gezellig winkelen en vertoeven is. Op de achtergrond klinkt muziek, is het in het centrum in de zomer één grote bloemenzee en in de winter ’s avonds sfeervol verlicht. Alle winkels en horecagelegenheden hebben hun uitstraling afgestemd op het thema dat als één verhaal wordt uitgedragen. In de dorpse gezelligheid zijn de voorzieningen van de grote stad aanwezig. Veel mensen blijven na de aankopen graag nog even hangen op de terrassen of in de vele horecagelegenheden. Met het gratis dichtbij parkeren, brede winkelaanbod en de perfecte klantenservice is er voor ieder wat wils en voelt iedereen zich welkom. De gelijke openingstijden bieden iedereen duidelijkheid. Ondernemers, initiatiefnemers, winkelpandeigenaren en inwoners van Wijchen zijn trots op hun centrum en dragen dat uit.”

Wil je als nieuwe of toekomstige centrumondernemer een brochure over het centrum Wijchen ontvangen?
Brochure downloaden: Wijchen= samen beleven! Of per post ontvangen: stuur een mailtje naar info@wijchenis.nl