Sinterklaasactiviteiten in de Bibliotheek

Peuterpietengym

Pepernoten bakken - Wijchen=De Pieten kwamen nogal slaperig aan in Wijchen. Dat kwam door de thee van de SabotagePiet, maar ook omdat hun conditie niet heel erg goed was. Daarom hebben ze met Sinterklaas afgesproken dat ze veel moeten sporten om gezond en in conditie te blijven. Peuters en kleuters tot en met 6 jaar kunnen in de bibliotheek meedoen met deze Pietengym. Kinderen krijgen dan verschillende opdrachten, zoals hetglijden van het dak, pakjes schuiven en pakjes in de schoorsteen gooien. Maartje Jolijn van Plezier in Bewegen geeft deze beweegactiviteit op de Vloer van de bibliotheek. Aan het eind krijgen de deelnemers een Gezond Pietendiploma.
Maandag 27 november van 14.30 – 16.30 uur. Toegang gratis en opgeven is niet nodig.

Naast de Pietengym kun je ook de film ‘Het paard van Sinterklaas’ kijken.

Pietenoefeningen

De conditie van de Pieten moet natuurlijk op peil blijven in de drukke sinterklaastijd. Daarom moeten ze verschillende oefeningen doen. Zoals lopen over een smalle lijn (om goed over het dak te kunnen lopen), glijden van een glijbaan (om goed van het dak te kunnen glijden), pakjes gooien (om goed pakjes in de schoorsteen te kunnen mikken). Deze, en andere oefeningen, kunnen kinderen tussen 20 november en 5 december op de Jeugdafdeling in de bibliotheek doen. Rondom de Pietenkamer zijn deze activiteiten te vinden

Schoentjesactie

Kinderen (tot 8 jaar) kunnen vanaf 20 november een vouwschoen bij de bibliotheek ophalen. Wanneer deze thuis mooi versiert en in elkaar gezet is kan deze weer ingeleverd worden bij de bibliotheek. Sinterklaas stopt een schoenboekje in de schoen dat opgehaald kan worden vanaf 1 december. En hoewel Sinterklaas een heel grote boot heeft, is de ruimte toch beperkt. Wees er dus snel bij voordat ze op zijn!

Sinterklaasverhalen voorlezen

Van 20 november tot en met december wordt er in de bibliotheek iedere werkdag (maandag tot en met vrijdag) een Sinterklaasverhaal voorgelezen voor kinderen tot en met 7 jaar. Het voorlezen vindt plaats van 15:30-16:00 uur op de Jeugdafdeling in Wijchen.

Pietenkamer

De Pieten hebben hun eet- en slaapgelegenheid weer ingericht in het Werkatelier op de Jeugdafdeling van de bibliotheek. Daar slapen ze in het grote bed, eten (gezonde) dingen aan de eettafel en doen ze hun oefeningen om hun conditie op peil te houden. Kom langs om te zien wat de pieten de hele dag uitspoken!

Sinterklaas-activiteiten in de Wijchense Molen

Ambachtelijk speculaasjes bakken 
Op zaterdag 2 december komt molenbakker Huub Peters tussen 11.00 uur en 16.00 uur speculaasjes bakken op de molen. Hiervoor gebruikt hij een oude rolpers en natuurlijk het meel van de molen. Kinderen kunnen de bakker helpen met het bakken van de speculaasjes. De gebakken koekjes mogen natuurlijk mee naar huis. De toegang en de speculaasjes zijn gratis. Ouders zijn welkom om de kinderen te helpen. Daarnaast is de molen de gehele dag te bezoeken.