De Wijchense Molen

Gebouwd in 1799

‘De Oude Molen’ aan de Baron d’Osystraat in Wijchen. Deze beltmolen (type bovenkruier) werd in 1799 gebouwd door molenbouwer Michiel Schoonwater uit Uden. Schoonwater kreeg hiertoe de opdracht van Jan Carel d’Osy, die sinds 1771 kasteelheer van Wijchen was. De straat waar de molen aan grenst is naar hem vernoemd. Op het aswiel van de molen is te lezen:

“ME FECIT MIGIL SCHOONWATER DOOR ORDER VAN YOAN CAREL OSY 28 D 9 M 1799”

Deze tekst laat ons niet alleen de naam van de molenbouwer weten, maar ook die van de opdrachtgever.

Molen verkocht in 1863

In 1863 werd de molen bij een openbare verkoop verkocht aan molenaar De Kleijn. De familie De Kleijn is tot 1970 eigenaar geweest van de molen. Vanaf die tijd is de molen eigendom van de gemeente Wijchen.

Tragedie in 1910

Een tragedie speelde zich af in november 1910. Door een windhoos werd het gevlucht met as en bovenwiel van de molen geblazen. Een knecht en de zoon van de molenaar kwamen daarbij om het leven. Kort daarop is ook de molenaar zelf overleden. De molen zelf werd weer hersteld.

Restauratie

In de jaren 1974-1975 werd er een grondige restauratie uitgevoerd. In 2002 werd er, na zo’n dertig jaar, opnieuw verlichting rondom de molen aangebracht. Ook in het donker is de molen nu een blikvanger.

Ligging

De Wijchense molen ligt in de Bronckhorstlaan tegenover het NS-station, vlakbij Kasteel Wijchen. De molen is elke week van donderdag t/m zaterdag open. De toegang is gratis. Er wordt op ambachtelijke wijze gemalen. Onder in de molen is een winkeltje gevestigd waar u terecht kunt voor een ruim assortiment kant en klare broodmixen, meel, bloem, cake- en koekmixen, zaden, vruchten en diverse lokale producten.

Rondleidingen zijn te bespreken met de molenaar.

Meer weten?

Bekijk de website van de molen