5e KVO ster voor Wijchen centrum

5e KVO ster voor Wijchen centrum - Wijchen=

5e KVO ster voor Wijchen centrum

17-11-2021

5e KVO ster voor Wijchen centrum

Met trots kunnen we mededelen dat het centrum van Wijchen een 5e KVO (Keurmerk Veilig Ondernemen) ster heeft behaald als enige, naast Arnhem, in deze regio! Maar wat houdt het behalen van een KVO ster nu precies in?

‘Keurmerk Veilig Ondernemen’ (KVO) wat is het?

Gemeente, politie en brandweer zijn belangrijke partijen om de veiligheid in een centrum, voor zowel bezoeker als de ondernemer, te waarborgen. Maar zij kunnen dit niet zonder samen te werken met de ondernemer en visa versa. Om de samenwerking tussen het bedrijfsleven en overheidsinstellingen te verbeteren heeft de overheid het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) in het leven geroepen. Waarbij verschillende partijen gezamenlijk afspraken maken over bijvoorbeeld overlast, criminaliteit en onderhoud. Veiligheidsproblemen worden in kaart gebracht, oplossingen bedacht en maatregelen genomen.

Waar letten we in Wijchen op qua veiligheid?

In Wijchen zijn er de afgelopen tijd diverse maatregelen genomen. Wat bijvoorbeeld op straat te zien is, is betere verlichting en het ‘verboden te parkeren voor fietsen’ op de Markt en in de Spoorstraat (Kromme Elleboog). Maar ook zaken die minder zichtbaar zijn voor het blote oog, maar zeker zo belangrijk zijn… Zo kunnen ondernemers sinds een tijdje op gemakkelijke wijze digitaal aangifte doen via hun smartphone. “Een hogere aangiftebereidheid leidt tot hogere pakkans, waardoor het centrum veiliger wordt’, aldus de politie. En heeft Centrum Management Wijchen een nieuw kanaal genaamd Chainels gelanceerd, waarin calamiteiten op een veilige manier gedeeld kunnen worden en waar zowel ondernemers als politie aan deel kunnen nemen.

Wat staat er voor de aankomende 3 jaar op de agenda?

Net als nu zal er constant afstemming zijn tussen gemeente, politie, brandweer, bewoners, ondernemers en het Centrum Management Wijchen (CMW). Gezamenlijk zullen zij garant staan voor een schoon, goed onderhouden en veiliger centrum. Hoog op de agenda voor de komende periode van drie jaar staan:

  • Bewustwording en maatregelen omtrent cyber criminaliteit;
  • Aandacht voor fietsende fietsers en shared spaces;
  • Logistiek en verduurzaming van logistiek zoals lossende vrachtwagens en afvalstroom;
  • Camerabeveiliging op risicovolle locaties;
  • Veiligheid en toegankelijkheid tijdens grote nieuwbouwprojecten (o.a. TKWM);
  • Onderzoek naar eventueel invoer collectieve winkelontzeggingen.

“Als het ergens schoon en veilig is, dan hoor je bezoekers en ondernemers niet. Pas als het ergens gevaarlijk of smerig is wordt er aan de bel getrokken. Het doel van het centrummanagement is dan ook dat we dit punt niet bereiken en dat het centrum als een fijn en sfeervol centrum aanvoelt.” Aldus centrummanager Yvette Akkermans.