Natuur

Dijk bij Niftrik - Wijchen=

De natuur in Wijchen


Wijchens Meer

De gemeente Wijchen heeft een prachtige groene uitstraling in de kern en is de natuur in het buitengebied enorm divers. Zo bestaat de omgeving uit een rijke bosgebieden, open landerijen, een prachtig rivierenlandschap en schitterende vennen waar heerlijk gefietst en gewandeld kan worden.

Met plekken als de Liendense Waard, de Hatertse & Overasseltse vennen, het Wijchens Meer & Ven, de Berendonck, de bossen bij Hernen & Leur, én nog veel meer…  kan de natuurliefhebber haar hart ophalen in gemeente Wijchen!

Vissen in Wijchen - HenkHulshof fotografie - Wijchen=

Afwisselend landschap


Berendonck van bovenaf - HenkHulshof fotografie (hoge resolutie)-207

Wijchens Ven & de Berendonck

Het Wijchense Ven is een prachtig natuurreservaat tussen Alverna (Wijchen) en Nijmegen. Fiets door de bossen, langs de heidevelden of wandel over de graspaden. Wanneer de de paden volgt kom je ook voorbij recreatiegebied de Berendonck. In de zomer zie je er veel mensen vissen (let op je moet hier wel de juiste vergunning voor hebben) en in de winter als het echt koud is, is het een prachtige plek om te schaatsen.

Ijsvogel bij het Wijchens Meer - Fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

Wijchense Meer

Het Wijchens Meer is restant van een oude riviertak. Het was tot enkele eeuwen voor het begin van de jaartelling zelfs de hoofdstroom van de Maas, die haar loop rond die tijd verlegde naar het zuiden. De zijtak – het Wijchens Maasje – bleef wel bevaarbaar tot ver in de middeleeuwen. De combinatie van het rustige Wijchens Maasje en de hoger gelegen oevers vormde een ideaal woongebied.

Zicht op Batenburg vanuit Uiterwaarden - Wijchen=

Liendense Waard

De uiterwaarden van de Maas bij het stadje Batenburg zijn heringericht. Er is onder meer een nevengeul aangelegd waardoor er geregeld water door het gebied stroomt. De uiterwaarden ontwikkelen zich hierdoor tot een interessant natuurgebied. Het vele water, de rust en het dynamische landschap zorgen dat er veel vogelsoorten leven. Daaronder zijn zeldzame soorten. In het gebied leven veel soorten zoals smient, slobeend, krakeend, wintertaling, grauwe gans, kolgans en brandgans, fuut en aalscholver. Lees meer…

Hatertse & Overasseltse Vennen

De Hatertse en Overasseltse Vennen is een vennengebied van ca. 520 hectare in de gemeentes Wijchen en Heumen. Het gebied bestaat uit zo’n twintig benoemde vennen en het omliggende rivierduin-, heide- en bosgebied.

Herfst in het Leurse Bos - fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

Bossen Leur

Dit parkbos is grotendeels aangelegd in de 18de eeuw. Kenmerkend voor die periode is de strakke formele classicistische stijl. Het bos werd in de loop van de 19de eeuw uitgebreid in de meer natuurlijke Engelse landschapsstijl, met slingerende lanen, boomgroepen en open weidegronden. Zeker in de herfst is dit bos een bezoekje waard, door de prachtig gekleurde bomen en de vele verschillende paddestoelen.

Smelenberg Wijchen - Fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

Valendries / Smelenberg

Een kleine verborgen parel in Wijchen zijn de de Valendriese Heuvels. Het gebied Valendries bestaat al heel lang. ‘Vale’ staat voor arme, kale en grauwe, ‘dries’ betekent hooggelegen. Op het hoge zand groeiden eigenlijk alleen asperges en daar was Wijchen in het begin van de vorige eeuw beroemd om. Het was het centrum van de aspergeteelt. Begin jaren vijftig was het echter gedaan met de aspergecultuur door de concurrentie van andere gebieden en uitputting van de grond. Lees meer over de historie…

Het land van heerlijkheden tussen Maas & Waal

Ga je mee op ontdekkingstocht? Wijchen bestaat uit 7 kerkdorpen met ieder haar eigen charme en een historie die ver terug gaat in de tijd. Zo wisten de Romeinen al dat het hier goed vertoeven was.

De omgeving bestaat uit afwisselende landschappen, zoals open landerijen, rivierduinen, bossen en watergebieden. Midden in het centrum staat een sprookjesachtig kasteel en is de Markt sfeervol met vele horecagelegenheden en winkels.

Kortom er valt genoeg te beleven in Wijchen!

Agenda
Winkels
TIP
Horeca
Webshop
Overnachten