Fietsen in gemeente Wijchen
Fietsroutes in Wijchen
In Wijchen en omgeving kunt je heerlijk fietsen. Leuk om doorheen te fietsen zijn de verschillende dorpen, het stadje Batenburg, door de bossen, de polders of langs de Maas. Je kunt eenvoudig je eigen fietsroute maken met het fietsroutenetwerk en op de kaart van de online routeplanner kun je zelf je start- en eindpunt aangeven.
Maar het is ook mogelijk om bestaande fietsroutes te volgen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Fietsroutes
‘Cultuurhistorie Land van Maas en Waal’
Deze fietsroute leidt je door het Land van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen en langs bijzondere kastelen, kerken, molens, steenfabrieken, landhuizen, gemalen, torens en graven. Bij 125 historische locaties staat een bordje met daarop een QR-code. Start- en eindpunt Hernen. Lees meer…
‘Luxe achter de Limes’
Maak kennis met de Romeinen in het Rijk van Nijmegen. Je fietst langs 28 bijzondere plekken (‘hotspots’) uit de Romeinse tijd. Startpunten: Museum Het Valkhof in Nijmegen, op het Kerkplein in Malden of bij het kasteel in Wijchen. Lees meer…
’80 jaar Vrijheid’
80 jaar geleden lag Gelderland van 17 september 1944 tot en met 5 mei 1945 in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Deze fietsroute brengt je langs verschillende historische locaties in Wijchen en omgeving. Lees meer…
‘Dijkgeheimen Oost’
Dijkmagazijnen, ze horen bij het rivierenlandschap, als een kast in een woonhuis of kantoor. Maar wat weten we eigenlijk van die vaak stille gebouwtjes langs de Gelderse rivieren? Er gaat een wereld van verhalen achter schuil. Het start- en eindpunt van de routes is het Bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden in Leur. Dijkgeheimen is er ook als gratis app, met weervrouw Margot Ribberink. U ziet foto’s en filmpjes, en duikt net even dieper in de dijkgeheimen dan in de fietsfolder. Download de gratis AbelLife app. Zoek binnen de gratis routes op Leur-Dijkgeheimen. Bekijk de route…
‘Wederopbouw monumenten tussen 1940 en 1965’
De gemeente Wijchen heeft een boekje ontwikkeld over de wederopbouwtijd in Wijchen, naar aanleiding daarvan is deze fietsroute ontwikkeld. Fietsen doe je dan ook langs 23 wederopbouw monumenten in Wijchen, zoals de PéGé-woningen in Wijchen, de Damianuskerk in Niftrik en de watertoren bij Leur. Startpunt van de fietsroute is bij het Tourist Information Point (TIP) in Kasteel Wijchen. Hier is het routeboekje voor € 1,50 verkrijgbaar.
‘Kijk op Kunst’
Wijchen is rijk aan kunst ‘op straat’. Het boekje ‘Kijk op kunst’ neemt je via drie fietsroutes mee langs de vele kunstwerken die Wijchen rijk is. ‘Kijk op kunst’ is jouw gids langs kunst in Wijchen en vertelt je per kunstwerk wie de kunstenaar is en wat het verhaal is achter het kunstwerk. Op deze manier maak je op een laagdrempelige manier kennis met kunst en bezienswaardige plekken in de gemeente Wijchen. Het boekje ‘Kijk op kunst’ is te verkrijgen bij bij het Tourist Information Point (TIP) in Kasteel Wijchen.
‘Wijchense Plattelandsroute’
Tijdens deze fietstocht maak je een rondje om Wijchen heen. De route komt langs recreatiegebied de Berendonck, waar je met goed weer lekker aan het water kunt liggen of een duik kunt nemen, door de bossen rond de Haterse Vennen, langs de Maas en kastelen. Lees meer…
‘Oase tussen de klei’
Onze verre voorouders zagen de zandheuvels van Wijchen als een soort paradijs. Temidden van het uitgestrekte, zompige laagland boden de heuvels een veilige, droge woonplek. In de Romeinse tijd was Wijchen druk bevolkt met traditionele boerderijen en dure villa’s. Bekijk de route…
‘Steengoed’
De fietsroute langs de erfenis van de baksteenindustrie in het Land van Maas en Waal gaat door: Hernen, Bergharen, Deest, Winssen, Beuningen, Weurt, Nijmegen, Wijchen, Hernen. Lees meer…
‘Route van de Ridders’
In de gemeente Wijchen hebben ooit vijf kastelen gestaan. De kastelen in Wijchen en Hernen zijn nog in volle glorie te bewonderen. Van het kasteel in Batenburg is een imposante ruïne overgebleven. De ‘Route van de Ridders’* gaat langs deze kastelen. Ook kom je langs Balgoij en Leur waar vroeger kastelen gestaan hebben. Borden met informatie markeren de plek en geven alle bijzonderheden aan. Daarnaast komt de route langs andere gebouwen en plekjes met een interessante geschiedenis uit de tijd van de ridders. De ‘Route van de Ridders’ is ongeveer 30 km lang. Het startpunt is het kasteel in Wijchen.
*Momenteel wordt deze route geüpdate, maar je bent uiteraard vrij om zelf een route te maken langs de verschillende kastelen en ruïnes.
‘Happen en Trappen’
De ‘Happen en Trappen’ route ‘Groots genieten van Kasteel Hernen’ is een fietstocht van ongeveer 43 kilometer. De route combineert een leerzaam en leuk bezoek aan Kasteel Hernen met een mooie fietsroute en heerlijke gerechten.
Arrangement (prijs: € 31,95 p.p.)
Bij deze ThemaHappen route is het volgende inbegrepen:
- Koffie/thee en gebak bij Hotel Restaurant Hoogeerd
- Soep bij Riverside
- Bezoek op eigen gelegenheid door Kasteel Hernen
- Klein lunchgerecht bij De Leurse Hof
Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).