Batenburg

Ruïne Batenburg - Wijchen=

Batenburg


De geschiedenis van Batenburg

Batenburg ligt op een strategische plaats langs de Maas en kent een roerig verleden. Batenburg is soort openluchtmuseum. De straten en huizen zijn pittoresk en de kasteelruïne is een pronkstuk van romantiek.

Naam Batenburg

De naam zou verwijzen naar Bato, de stamvader van de Bataven, die hier volgens de legende een versterking zou hebben gesticht. Volgens diezelfde legende heeft hier in de Romeinse tijd een tempel gestaan. Tijdens de middeleeuwen werd een sterk kasteel aangelegd, dat de stad groot en machtig maakte. Na verwoestingen van achtereenvolgens Alva (1569), Maurits (1600) en de Fransen (1794) is Batenburg er niet meer bovenop gekomen: het nam in betekenis af en sluimerde in. Paradoxaal genoeg heeft het daardoor de eigen identiteit én haar monumenten kunnen behouden.

Haven Batenburg 't Haventje - Fotograaf Jolanda van de logt - Wijchen=
Bakenboom kunst met kerk Batenburg - Wijchen=

De katholieke kerk werd geplunderd

De machtige Heren van Batenburg waren rechtstreeks ondergeschikt aan de Duitse keizer en hebben zich dan ook met veel geestdrift afgezet tegen de hertogen van Brabant en Gelre. Vanaf ongeveer 1317 was het gezag over Batenburg in handen van de familie Van Bronkhorst, die zich daarna ook Heren van Bronkhorst-Batenburg gingen noemen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog koos kasteelheer Herman van Bronckhorst partij voor de protestantse rebel Willem van Oranje.

Batenburg - Fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

Beeldenstorm

In 1566 brak de Beeldenstorm uit en liet Herman de katholieke kerk van Batenburg plunderen, nota bene de kerk van zijn eigen onderdanen. Daarmee gaf hij een lichtend voorbeeld aan zijn vier zoons, die zich eveneens vol passie in de geloofsstrijd stortten en de kerken van Horssen en Bergharen probeerden te plunderen. Helaas liep het met de zoons niet goed af. Dirk en Gijsbert sloten zich aan bij het Verbond der Edelen om een vuist te vormen tegen de groeiende macht van de Spanjaarden. Ze werden echter gegrepen en samen met hun beroemde collega’s Egmond en Hoorne in 1568 op de markt van Brussel onthoofd. Hun broer Willem schopte het tot veldheer van Willem van Oranje, maar liep bij de slag om Haarlem in een hinderlaag en werd vermoord. Karel tenslotte werd in 1580 in Keulen neergestoken door een Spanjaard.

Molen Batenburg - Wijchen=

Na de Tweede Wereldoorlog

Het Batenburgse kasteel en de overige landerijen van de heerlijkheid zijn, als erfenis van de onafhankelijke status, lange tijd Duits bezit gebleven. Pas na afloop van de Tweede Wereldoorlog in 1945 is het bezit door de Nederlanders geconfisqueerd.

Benieuwd welke bezienswaardigheden Batenburg nu heeft?

Het land van heerlijkheden tussen Maas & Waal

Ga je mee op ontdekkingstocht? Wijchen bestaat uit 7 kerkdorpen met ieder haar eigen charme en een historie die ver terug gaat in de tijd. Zo wisten de Romeinen al dat het hier goed vertoeven was.

De omgeving bestaat uit afwisselende landschappen, zoals open landerijen, rivierduinen, bossen en watergebieden. Midden in het centrum staat een sprookjesachtig kasteel en is de Markt sfeervol met vele horecagelegenheden en winkels.

Kortom er valt genoeg te beleven in Wijchen!

Agenda
Winkels
TIP
Horeca
Webshop
Overnachten