Hernen

Kasteel Hernen - Wijchen=

De geschiedenis van Hernen


Zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen!

Hernen en Leur zijn kerkdorpen in de gemeente Wijchen en worden vaak in een adem genoemd. De autosnelweg A50 loopt vlak langs de dorpen. De omgeving is bosrijk. Deze bossen liggen op oude rivierduinen van de rivier de Maas.

De belangrijkste gebouwen in Hernen zijn: de Sint Judocuskerk van architect P. Th. Stornebrink, Kasteel Hernen uit de 14e eeuw en een beltmolen uit 1745.

Koe met op de achtergrond kerk in Hernen - fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=
Kasteel Hernen - Fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

Kasteel Hernen

In Hernen staat ook een prachtig kasteel, uit waarschijnlijk 1350. Het kasteel is sinds de 17e eeuw niet meer bewoond en is ook nooit belegerd. Mede daardoor is er weinig aan verbouwd, en is het goed bewaard gebleven. Het beschikt als enige kasteel in Nederland over overdekte weergangen. In 1968 werd onder andere op dit kasteel de televisie-serie Floris opgenomen met Rutger Hauer. In de directe omgeving liggen mooie bossen en lanen, graslanden, oude rivierlopen en een molen.

Molen in Hernen - fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

Hernense Molen

Iets ten zuidoosten van het Hernense Bos, ten noorden van Leur, staat de Hernense molen. Deze in 1745 gebouwde molen is een beltkorenmolen en dankt zijn naam aan de aarden wal die om de voet van de molen opgeworpen is: de berg of ‘belt’. Vanaf de aarden wal kan de molenaar goed bij de staart en bij het gevlucht komen om de kap met de wieken naar de wind te draaien en de zeilen voor de wieken te plaatsen.

In 1952 heeft men de wieken van de molen vastgezet en werd er alleen nog met een motor gemalen. De molen heeft nu alleen nog een toeristische functie; er wordt geen koren meer gemalen voor productie. Alleen als demonstratie wordt er bij bijzondere gelegenheden gemaald als er voldoende wind is. Gezien de slechte biotoop van de molen is dit niet zo vaak. Lees meer over deze molen…

De Sint Judocuskerk in Hernen - Wijchen=

Sint Judocuskerk

De kerk heeft als patroonheilige Sint Judocus. Deze is door de Cisterciënzers van Leur, waar Hernen een tijdlang onder viel, meegebracht uit Bourgondië. Hij is de beschermheilige van pelgrims, boeren, bakkers, zieken en fruit. Pelgrims zullen Hernen zeker hebben aangedaan. Het dorp lag op een van de spaarzame goed begaanbare wegen door het rivierengebied. Boeren zullen de heilige hebben aangeroepen als het fruit wegrotte aan de bomen door vorst of de fruitvlieg.

Benieuwd welke bezienswaardigheden Hernen nu heeft?

Het land van heerlijkheden tussen Maas & Waal

Ga je mee op ontdekkingstocht? Wijchen bestaat uit 7 kerkdorpen met ieder haar eigen charme en een historie die ver terug gaat in de tijd. Zo wisten de Romeinen al dat het hier goed vertoeven was.

De omgeving bestaat uit afwisselende landschappen, zoals open landerijen, rivierduinen, bossen en watergebieden. Midden in het centrum staat een sprookjesachtig kasteel en is de Markt sfeervol met vele horecagelegenheden en winkels.

Kortom er valt genoeg te beleven in Wijchen!

Agenda
Winkels
TIP
Horeca
Webshop
Overnachten