Alverna

Alverna - fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

De geschiedenis van Alverna


Monte La Verna

Alverna dankt zijn naam aan het gelijknamige Franciscaner klooster dat hier in 1888 werd gebouwd. De naam is geïnspireerd door Monte La Verna, de Italiaanse berg waar de heilige Franciscus de stigmata ontving. Het monumentale klooster is nog geen eeuw later, in 1980, gesloopt. Het enige dat er nog van rest is de torenspits en de oude tuinmuur. Nu staat er een flat.

Alverna - bebouwde kom bord - Wijchen=
Korenmolen ‘Schoonoord’ Alverna - fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

Korenmolen ‘Schoonoord’

In Alverna staat de korenmolen ‘Schoonoord’ uit 1857, gebouwd in Zieuwent in de Achterhoek en rond 1890 naar deze plek verplaatst. Achter de molen liggen urnenvelden uit de vroege ijzertijd (1100-500 voor Christus). De plaatselijke bevolking had geen idee hoe die aardewerken potten in de grond waren gekomen en noemde ze vol ontzag erdmennekespötjes. Toen duidelijk werd dat het urnengraven waren met mogelijke waardevolle bijgiften, ging men massaal over tot strooptochten. Met lange stokken werd in de grond geprikt tot men ‘krak’ hoorde. Dat betekende: ‘raak’. In het beste geval belandde zo’n vondst in handen van kousenfabrikant Frans Bloemen, die het ruilde voor kousen en sigaren. De oudheidkundige collectie die Frans Bloemen op deze manier aanlegde, is nu te zien in Museum Kasteel Wijchen.

Schaapsherder in Alverna - fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

Grafveld

Aan de oostkant van de Graafseweg door Alverna lag een grafveld uit de Romeinse tijd. In de buurt moeten in die tijd ook mensen hebben gewoond. Het was een ideale locatie, want de Graafseweg was net als nu een doorgaande route. Misschien woonden er Bataven. Een deel van het hier gevonden Romeinse grafveld is overigens nog steeds in gebruik als begraafplaats.

Buitengebied Alverna - fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

Monument Watersnood 1926 de ‘Kloosterhof’

Langs de Graafseweg staat een monument ter nagedachtenis van het bezoek van koningin Wilhelmina en Prins Hendrik tijdens de watersnood van 1926. De Maasdijk bij Overasselt bezweek, waardoor vrijwel het hele Land van Maas en Waal onder water kwam te staan. Hoe groot het overstromingsgebied was, blijkt wel uit de plek van het monument: toen de koningin en haar gemaal het rampgebied per boot bezochten, kwamen ze, komend vanuit het zuiden, op dit punt aan land.

Benieuwd welke bezienswaardigheden Alverna nu heeft?

Het land van heerlijkheden tussen Maas & Waal

Ga je mee op ontdekkingstocht? Wijchen bestaat uit 7 kerkdorpen met ieder haar eigen charme en een historie die ver terug gaat in de tijd. Zo wisten de Romeinen al dat het hier goed vertoeven was.

De omgeving bestaat uit afwisselende landschappen, zoals open landerijen, rivierduinen, bossen en watergebieden. Midden in het centrum staat een sprookjesachtig kasteel en is de Markt sfeervol met vele horecagelegenheden en winkels.

Kortom er valt genoeg te beleven in Wijchen!

Agenda
Winkels
TIP
Horeca
Webshop
Overnachten