Wijchen

Kasteel Hernen - Wijchen=

De geschiedenis van Wijchen


Wijchen als gemeente

Ga je mee op ontdekkingstocht? Wijchen bestaat uit 7 kerndorpen met ieder haar eigen charme. Wijchen gaat ver terug in de tijd. Het zuiden van Wijchen, de Wijchense rivierduin, bestaat uit stuifzand dat vlak na de ijstijd uit de droge rivierbedding is gewaaid. Dit gebied was in de prehistorie al bewoond.

Omdat Wijchen tussen de Waal en de Maas in ligt, wordt het ook wel Tweestromenland genoemd. De oude bewoningsgrond is nog goed in het landschap te herkennen. De wegen lopen kronkelend en je komt er de oudste monumenten tegen. Ook de landelijke sfeer is behouden gebleven. In dit ‘Land van de Heerlijkheden’ vind je vele oude dorpjes, kastelen, molens, torens en boerderijen tegen in een wisselende landschap.

In de woelige geschiedenis van het Tweestromenland is er vooral veel strijd geweest tegen het water. Sinds het begin van de bedijkingen in 1321 zijn er 125 jaartallen bekend waarin het Land van Maas en Waal.

Kasteel Wijchen - Fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

Ruïne Batenburg - Wijchen=

Ontdek Wijchen

Het afwisselende landschap tussen Maas en Waal leent zich bij uitstek voor ontdekkingstochten te voet of op de fiets. Ontdek het gebied via de ‘Cultuurhistorische fietsroute Tweestromenland‘ of de Romeins Bataafse fietsroute ‘Oase tussen de klei‘. Met de route ‘Wandelen in Wijchen’ ontdek je te voet de rijke cultuurgeschiedenis van het centrum van Wijchen. Het rijke verleden van de streek is te bezichtigen in Museum Kasteel Wijchen en Kasteel Hernen en het pittoreske monumentale stadje BateBatenburgnburg met haar molen en fraaie kasteelruïne. Ook de dorpen Leur, Balgoij, Niftrik, Alverna en Bergharen zijn een bezoekje meer dan waard.

In totaal kent gemeente Wijchen 202 monumenten.

Reconstructietekening Romeinen in Wijchen - Wijchen=

De Romeinen en de Merovingers

De Romeinen wisten al dat het goed vertoeven was in Wijchen. Zo legden ze grote landbouwcomplexen aan met luxe villa’s. Wijchen was een inheems Romeinse nederzetting van regionale betekenis.

Daarna namen de Merovingers deze positie over. In de middeleeuwen werden de verhoudingen in de samenleving grimmiger en werden veel gebouwen versterkt. Zo ontstonden burchten, kastelen, hofsteden en versterkte boerderijen.

Op de bovenstaande afbeelding is een reconstructietekening te zien van een Romeinse villa in de wijk Tienakker.

De Kleine Elst - Wijchen=

De Kleine Elst

De Kleine Elst is een afwateringsgeul die waarschijnlijk al is gegraven in de prehistorie. Het is daarmee een van de oudste voorbeelden van watermanagement in Nederland. De geul is nog steeds actief, maar stroomt tegenwoordig voor een gedeelte ondergronds. Nog altijd voert de Kleine Elst water naar de grachten van kasteel Wijchen en Hernen.

Om de bijzondere waarde van de Kleine Elst voor Wijchen levend te houden staat er nu een informatiezuil in de kasteeltuin van Kasteel Wijchen. Op de informatiezuil is de vermoedelijke en deels ondergrondse loop van de Kleine Elst zichtbaar. Meer informatie is te vinden op de site Spannende Geschiedenis.

Promotiefilm & Wijchens Lied


>

Het land van heerlijkheden tussen Maas & Waal

Ga je mee op ontdekkingstocht? Wijchen bestaat uit 7 kerkdorpen met ieder haar eigen charme en een historie die ver terug gaat in de tijd. Zo wisten de Romeinen al dat het hier goed vertoeven was.

De omgeving bestaat uit afwisselende landschappen, zoals open landerijen, rivierduinen, bossen en watergebieden. Midden in het centrum staat een sprookjesachtig kasteel en is de Markt sfeervol met vele horecagelegenheden en winkels.

Kortom er valt genoeg te beleven in Wijchen!

Agenda
Winkels
TIP
Horeca
Webshop
Overnachten