Wandelen

Gezinswandeling-Hernen-foto Ton Rothengatter - Wijchen=

Wandelen


Wandelroutes in Wijchen

In de gemeente Wijchen is het heerlijk om te wandelen, er is namelijk veel mooie natuur te vinden, zoals de Overasseltse- en Hatertse Vennen en de Berendonck. Ook is het prachtig wandelen in de bossen van Hernen en Leur. En langs de Maas in Balgoij, Niftrik en Batenburg. Maar ook in de dorpen en het stadje Batenburg is het prettig wandelen.

Wandel je liever met een bepaald thema, dit kan ook. De onderstaande wandelroutes zijn alvast voor je uitgestippeld, zonder gids en met gids.

De Dag van Wijchen tijdens de Vierdaagse - Fotograaf Jolanda van de logt - Wijchen=

Wandelroutes op eigen initiatief


Reconstructietekening Romeinen in Wijchen - Wijchen=

‘Romeins rondje Wijchen’

Hoe zag Wijchen eruit ten tijde van de Romeinen? Hoe woonde en leefde men? Hoe werd men begraven? Ontdek dit aan de hand van een digitale wandelroute van 3,5 kilometer door het centrum van Wijchen. Lees er meer over…

*Op de afbeelding een reconstructietekening van een Romeinse villa, op de plek waar nu de wijk Kloosterakker is gebouwd.

Kasteel Wijchen - Fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

‘Cultuurhistorie Wijchen’

Deze route leidt je langs mooie historische en culturele plekken in het centrum van Wijchen. Zoals het Kasteel van Wijchen, de Wijchense molen, klooster Tienakker en het Romeinse grafveld. De route wordt gemarkeerd met zuilen die in het kort weergeven wat de historische waarde is van de plek waar je langs loopt. De wandelroute begint en eindigt bij het NS station van Wijchen. Voor meer informatie kun je terecht bij Tourist Information Point (TIP).

hoofden beelden rotonde berendonck wijchen - Wijchen=

‘Kijk op Kunst’

Wijchen is rijk aan kunst ‘op straat’. Het boekje ‘Kijk op kunst’ neemt je via een wandelroute mee langs de vele kunstwerken die Wijchen rijk is. ‘Kijk op kunst’ is jouw gids langs kunst in Wijchen en vertelt je per kunstwerk wie de kunstenaar is en wat het verhaal is achter het kunstwerk. Op deze manier maak je op een laagdrempelige manier kennis met kunst en bezienswaardige plekken in de gemeente Wijchen. Het boekje ‘Kijk op kunst’ is te verkrijgen bij het Tourist Information Point (TIP).

Smelenberg Wijchen - Fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

‘Leemweg – Valendriese Heuvels’

Deze wandelroute neemt je mee door de omgeving van Wijchen. Je loopt over de Valendriese Heuvels en door prachtig natuurlandschap. Ontdek ook de rijke geschiedenis van het dorp en kom meer te weten over de machtige Romeinen! Bekijk de route…

De Nieuwe Wetering Bergharen - Fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

‘Bergharen, door agrarisch gebied’

Deze route heeft een lengte van 7,2 km en is gemarkeerd met gele paaltjes. Startpunt: Dorpsstraat, Bergharen.
Tijdens de wandeling kom je langs landbouwgronden en diverse boerderijen, waaronder De Kleine Roede. Bekijk de route…

Kapelberg Bergharen - Wijchen=

‘Bergharen, door de natuur’

Deze route heeft een lengte van 4,7 km en is gemarkeerd met witte paaltjes. Startpunt: Dorpsstraat, Bergharen. Tijdens de wandeling kom je langs landgoed ’t Elzend en breng je een bezoek aan de berg van Bergharen en natuurgebied de Munnikhof. Bekijk de route

Kasteel Hernen - Wijchen=

‘Landgoed Hernen en Bergharen’

Deze route heeft een lengte van 8 km en is gemarkeerd met blauwe paaltjes. Startpunt: Kasteel Hernen, Dorpsstraat 40, Hernen Tijdens de wandeling kom je o.a. langs kasteel Hernen, boerderij De Templet, weteringen, De Kapelberg en een tweetal kerken. Lees meer over deze route…

Batenburg - Fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

‘Wandelen in Batenburg’

Batenburg dateert uit de Romeinse tijd. Volgens de overlevering zou een Keltische prins, genaamd Bato, de stad hebben gesticht. De Romeinen veroverden Batenburg later en bouwden er een tempel. Op de fundamenten van deze tempel zou in 327 het eerste kasteel zijn gebouwd. Batenburg is een wandeling waard. Het is een prachtig monumenteel stadje met een rijke historie.

De route staat in het boekje ‘Wandelen in Batenburg’ is verkrijgbaar bij het Tourist Information Point (TIP).

Spoorbrug Niftrik - Ravenstein | Wijchen=

‘Niftrikse waard & Batenburg’

Het struinommetje door de Niftrikse Waard is 4,3 kilometer lang en voert terug in de tijd. De Slag bij Niftrik (ook wel Bataille de Ravenstein genoemd) was een bloedige veldslag, die plaatsvond in 1388 tussen de twee vorstendommen Brabant en Gelre. De naam van Boerderij de Strijdtkamp, gelegen tussen de verkeersbrug en de spoorbrug, duidt nog op deze vroegere veldslagen. De historische context is voelbaar wanneer er door de Niftrikse Waard wordt gestruind.

De geschiedenis van Batenburg gaat terug tot het midden van de 12e eeuw. Bijna alle panden hebben de status van monument. Bekijk de routes…

Groepswandelingen met gids


Het marktplein zonder terrassen - Wijchen=

Dorpswandeling

Wijchen kent een rijke geschiedenis en heeft zich ontwikkeld van boerendorp naar een plaats met voorzieningen zoals het nu is. De wandeling gaat langs historische locaties in het centrum van Wijchen die verhalen vertellen van de Romeinse tijd tot de 21e eeuw. Met markante bewoners en vele tradities.

Voor meer informatie kijk op de website van Museum Kasteel Wijchen.

Sterrebosch met kerst - Wijchen=

Oude Kroegentocht Wijchen

Waarom had Wijchen 100 jaar geleden 58 cafés op een bevolking van 4000 inwoners? En in welke horecazaak dineerde Koningin Wilhelmina in 1927? Over een café waar de vroegste klanten al om 7.00 uur op de stoep stonden en de kroegbaas ook de koeien van de klanten melkte. Verder mooie anekdotes over bekende cafébezoekers. Je hoort het tijdens de Oude Kroegentocht langs een 20-tal bestaande en niet meer bestaande cafés in het centrum van Wijchen.

Voor meer informatie kijk op de website van Museum Kasteel Wijchen.

King George oorlogsmonumenten Wijchen - Wijchen=

Langs oorlogsherinneringen

Aan de hand van foto’s krijg je een beeld van 75 jaar geleden. Luister naar het verhaal van de munitiekisten aan de Kasteellaan. Het verhaal van het regiment van de 82e luchtlandingsdivisie dat in de kasteeltuin gelegerd was. Het verhaal van de horecazaken ‘De Klok’ en hotel ‘Essing’. Het verhaal van de dorpspomp die in 1944 door militairen omver werd gereden. Het verhaal van Tienakker. En nog veel meer.

Voor meer informatie kijk op de website van Museum Kasteel Wijchen.

Elke eerste zaterdag van de maand organiseert Museum Kasteel Wijchen wandelingen met een gids door de geschiedenis van Wijchen - Wijchen=

Instapwandeling op zondag

Sluit je aan bij een inspirerende instapwandeling van Museum Kasteel Wijchen op elke eerste zondag van de maand. Wandel met onze gidsen door de geschiedenis van Wijchen.

Wijchen kent een rijke geschiedenis en heeft zich ontwikkeld van boerendorp naar een plaats met voorzieningen zoals het nu is. De wandeling gaat langs historische locaties in het centrum van Wijchen die verhalen vertellen van de Romeinse tijd tot de 21e eeuw. Met markante bewoners en vele tradities.

Voor meer informatie kijk op de website van Museum Kasteel Wijchen.

Het land van heerlijkheden tussen Maas & Waal

Ga je mee op ontdekkingstocht? Wijchen bestaat uit 7 kerkdorpen met ieder haar eigen charme en een historie die ver terug gaat in de tijd. Zo wisten de Romeinen al dat het hier goed vertoeven was.

De omgeving bestaat uit afwisselende landschappen, zoals open landerijen, rivierduinen, bossen en watergebieden. Midden in het centrum staat een sprookjesachtig kasteel en is de Markt sfeervol met vele horecagelegenheden en winkels.

Kortom er valt genoeg te beleven in Wijchen!

Agenda
Winkels
TIP
Horeca
Webshop
Overnachten