Balgoij

Koeien bij zonsondergang in Balgoij - Fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

De geschiedenis van Balgoij


De geschiedenis van Balgoij

Balgoij of Balgoy is een prachtig landelijk dorp in de gemeente Wijchen, met slechts zo’n 725 inwoners.Een heerlijke plek om tot rust te komen en te genieten van de natuur rondom de Maas.

Hoe is Balgoij ontstaan?

Tot 1 mei 1923 vormde Balgoij samen met de buurtschap Keent de gemeente Balgoij. In 1923 werd de gemeente ingedeeld bij Overasselt. Keent werd door kanalisatie van de Maas in 1937 afgescheiden en in 1958 definitief ingedeeld bij het Brabantse Ravenstein. Na een referendum sprak in 1977 een meerderheid van het dorp zich uit voor aansluiting bij de gemeente Wijchen wat in 1980 ook gebeurde.

Aan de rand van het dorp staat een laatmiddeleeuwse toren, het restant van de in 1914 gesloopte kerk. In dat jaar kwam aan het andere eind van het dorp de huidige Sint-Johannes de Doperkerk gereed, een ontwerp van de Tilburgse architect Jan van der Valk.

Oude kerk Balgoij - Wijchen=
De dijk bij Balgoij - fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

Dijkdoorbraak in 1926

Bij Balgoij brak in 1926 de dijk door en liep het hele Land van Maas en Waal onder.

Koningin Wilhelmina

Twee dagen later kwam koningin Wilhelmina in hoogst eigen persoon naar het rampgebied. Vanaf een roeiboot gaf ze opdracht om de koeien en paarden onder te brengen in de kerk van Balgoij.

De dijk bij Balgoij - fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

Ingenieur Lely

Om dit soort overstromingen tegen te gaan, maakte ingenieur Lely een plan om de Maas te kanaliseren. Dat had hij niet van een vreemde, want Lely was de zoon Cornelis Lely, geestelijk vader van de Afsluitdijk en de drooglegging van de Zuiderzee. De kanalisering van de Maas bestond onder andere uit de aanleg van de sluis bij Grave en het rechttrekken van grote meanderbochten. Het werd uitgevoerd als werkverschaffingsproject in de jaren dertig. Het gehucht Keent is daardoor plotseling ten zuiden van de Maas komen te liggen, terwijl het vroeger op de noordoever lag. Bovendien werd het Gelderse Keent ineens Brabants.

De dijk bij Balgoij - fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

Maasbocht van Keent weer uitgegraven

In 1993 en 1995 stond het water van de Maas tot bovenaan de dijk. Sindsdien is de dreiging van overstromingen weer actueel. Rijkswaterstaat neemt daarom opnieuw de Maas onder handen. Over een traject van 222 kilometer worden tot 2015 allerhande maatregelen genomen. Zo wordt de dicht gegooide Maasbocht van Keent weer uitgegraven en wordt 70% van alle oevers omgevormd tot natuurvriendelijke oevers. Die maatregelen zorgen voor een daling van het waterpeil met 8 cm. Tegelijk krijgt de natuur een grote impuls. Vijfhonderd meter stroomafwaarts, in de volgende afgesneden Maasbocht – nu een jachthaven – zijn in 2008 al bevers gesignaleerd.

Benieuwd welke bezienswaardigheden Balgoij nu heeft?

Het land van heerlijkheden tussen Maas & Waal

Ga je mee op ontdekkingstocht? Wijchen bestaat uit 7 kerkdorpen met ieder haar eigen charme en een historie die ver terug gaat in de tijd. Zo wisten de Romeinen al dat het hier goed vertoeven was.

De omgeving bestaat uit afwisselende landschappen, zoals open landerijen, rivierduinen, bossen en watergebieden. Midden in het centrum staat een sprookjesachtig kasteel en is de Markt sfeervol met vele horecagelegenheden en winkels.

Kortom er valt genoeg te beleven in Wijchen!

Agenda
Winkels
TIP
Horeca
Webshop
Overnachten