Expositie: Erik van der Heiden – Kasteel Hernen

Expositie: Erik van der Heiden - Kasteel Hernen

Expositie: Erik van der Heiden – Kasteel Hernen

  • 28 februari 2022 - 02 april 2022
  • Hernen, Kasteel Hernen
  • Entree kasteel

Al sinds 1993 is Erik met olieverf schilderen bezig. Het begon met schilderspullen die in een kamer stonden en hij maar wat ging proberen. Al snel kreeg hij de smaak te pakken en werden zijn schilderijen beter en beter. Een echte autodidact kun je zeggen. Vele jaren is hij op een amateuristisch niveau aardig aan het schilderen geweest. Met bewondering keek hij naar werken van bijvoorbeeld een Henk Helmantel. Wat had hij nodig om dit niveau te bereiken?

Het antwoord was snel gevonden. Hij had hulp nodig, hulp van mensen die echt het vak verstaan en de technieken er goed in hebben zitten. Na een zoektocht kreeg hij contact met twee bijzondere mannen. Twee mannen die enorm veel hebben betekend in zijn ontwikkeling als schilder en nu nog steeds enorm veel betekenen. Paul van Ernich en Kees Blom! Een schat aan kunde en technieken heeft hij aan deze mannen te danken. Met veel inzet en doorzetten en vooral veel doen kan je ver komen zo is gebleken. Inzet en inspiratie is er bij Erik genoeg. Meer ideeën dan tijd is op Erik wel van toepassing. Steeds is hij bezig zich te ontwikkelen en grenzen te verleggen.

Uitgangspunt in zijn werk is een goede techniek, maar belangrijker vind hij de magie in het schilderij. De magie die ontstaat door creativiteit en het gevoel van zichzelf als schilder en mens. Het gevoel vast leggen en de mensen weet te raken, pas dan is een schilderij voor hem echt geslaagd. Hij probeert dat te bereiken door zijn compositie en het spel van licht en kleur. Waarom zijn jouw schilderijen allemaal anders van maat vroeg eens een lijstenmaker die iedere lijst op maat moest maken voor Erik. Omdat ieder schilderij uniek is was het antwoord. Ieder schilderij krijgt wat het nodig heeft in keur, licht maat en compositie. Als alles is afgestemd en precies goed, dan is Erik tevreden.

Om de expositie van Erik te bekijken heb je een entreekaartje van Kasteel Hernen nodig.