Filmlezing over middeleeuwse vrouwen in films

Middeleeuwse wijven de film

Filmlezing over middeleeuwse vrouwen in films

  • 15 januari 2023
  • 15:00 - 16:00
  • Kasteel Wijchen

In Museum Kasteel Wijchen is de tentoonstelling ‘Wijvenwereld. Een verrassende kijk op vrouwen in de late middeleeuwen’ te zien. Bij de tentoonstelling organiseert het museum op zondag 15 januari een filmlezing. Filmdocent Constant Hoogenbosch neemt je mee in de wereld van de film en hoe de middeleeuwse vrouw in films wordt gepresenteerd.

Er zijn veel films over de middeleeuwen en films die zich afspelen in de middeleeuwen. Maar hoe wordt in die films de vrouw gepresenteerd en klopt dat wel met de werkelijkheid? Zijn er onwrikbare clichés en misvattingen? Constant Hoogenbosch neemt de proef op de som en illustreert aan de hand van filmbeelden hoe het staat met de representatie van de vrouw in films over en rond de middeleeuwen. Historisch correct of niet, een hilarische knipoog is gegarandeerd.

Over Constant Hoogenbosch

Drs. Constant Hoogenbosch studeerde Cultuur- en Mentaliteitsgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen met bijvakken Kunstgeschiedenis, Filosofie, Sociologie en Culturele Antropologie. Na jaren werkzaam te zijn geweest in de film-, televisie- en radiowereld werd in 2000 mediabedrijf Movie Machine opgezet. Hoogenbosch werkt door heel Nederland (en internationaal) met en voor filmhuizen, culturele centra, bedrijven en onderwijsinstellingen. Hij is werkzaam als docent Filmgeschiedenis, Filmanalyse en Mediatheorie, docent Journalistiek en docent fotografietheorie aan het Rijn IJssel College in Arnhem. Verder is hij verbonden aan de Breda University en aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (Eye).

Praktische informatie

De lezing wordt gehouden op zondag 15 januari 2023 van 15:00-16:00 uur. De lezing is inbegrepen bij een regulier museumticket, géén extra toeslag.

Reserveren is niet noodzakelijk, maar vol is vol. Wil je zeker zijn van een plekje, reserveer dan je deelname via de website van het museum.

Voor meer informatie www.museumwijchen.nl.