Historische wandeling & rondleiding

Historische wandeling & rondleiding

  • 15 april 2023
  • 14:00 - 16:00
  • Kasteel Wijchen, Wijchen centrum, Wijchen overig
  • 12,50-


Op zaterdag 15 april 2023 organiseren de Vrienden van Museum Kasteel Wijchen samen met het museum een wandeling door Wijchen op zoek naar de bewoners van de IJzertijd (750-20 v.C). Het is de periode waarin de Kelten heersten over Europa.


Het is zeer uitzonderlijk dat er in de Vroege IJzertijd (ca. 750 v.C.) al sprake was van een gemeenschap in Wijchen, die sterk onder Keltische invloed stond. Belangrijkste bewijs daarvoor is het reeds in 1897 op de Wezelseberg gevonden wagengraf. Met veel ceremonieel begroeven ze daar na verbranding hun hoofdman.


Dat Wijchen al vanaf de Vroege IJzertijd zo van belang was, komt doordat het op de zoutroute lag van de Noordzee naar Midden-Europa. Wijchen verdiende veel aan de tussenhandel van zout getuige de vele muntvondsten. Dat geldt overigens niet alleen voor Wijchen maar voor het hele Oostelijk Rivierengebied. Vervoer over water – Rijn en Maas – ligt daarbij voor de hand.


Wandeling en rondleidin
g
Tijdens de wandeling en aansluitende rondleiding in het museum ontdek je meer over de Keltische invloed. De wandeling start in Museum Kasteel Wijchen. Onder leiding van historicus Wim Kattenberg wandel je langs enkele vindplaatsen in de buurt van het kasteel en vervolgens weer terug naar het museum. In het museum geeft vrijwilliger Ben Teubner een korte rondleiding en kan je een aantal belangrijke vondsten uit de deze periode bewonderen.


Praktische informatie en aanmelden

De wandeling met rondleiding wordt gehouden op zaterdag 15 april 2023 en start om 14:00 uur vanaf de binnenplaats van Kasteel Wijchen. Na de wandeling van ca. 45 minuten is er een pauze waarna de rondleiding in het museum volgt. Het programma eindigt ca. 16:00 uur.
Bij meer dan 15 deelnemers start een groep met de wandeling en de andere groep met de rondleiding in het museum. Na de pauze wisselen de groepen.


De wandeling en rondleiding zijn inbegrepen bij een museumticket. Koffie/thee zijn verkrijgbaar maar niet inbegrepen. Er kunnen maximaal dertig personen deelnemen. Daarom is vooraf aanmelden verplicht. Meld je deelname aan vóór 13 april via de website www.museumwijchen.nl.