Instaplezing “Eureka, en toen was er water!”

Museum Kasteel Wijchen - Wijchen=

Instaplezing “Eureka, en toen was er water!”

  • 22 oktober 2023
  • 15:00 - 15:45
  • Kasteel Wijchen, Wijchen centrum
  • Gratis op vertoon museumkaart

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland met in 2023 als thema Eureka! Bij dit thema organiseert Museum Kasteel Wijchen op zondag 22 oktober de lezing Eureka, en toen was er water! door Peter Schut, waarin twee unieke Wijchense vondsten uit de Romeinse tijd centraal staan.

Geschiedenis
In Nederland zijn, behalve vele honderden waterputten, weinig resten gevonden van ver ontwikkelde Romeinse watervoorzieningen. Aangezien het grondwater op hooguit enkele meters diepte onder het maaiveld te vinden is, is de aanleg van een waterput de voor de hand liggende oplossing. Alleen wanneer er voldoende reliëf was, de bronnen ver weg lagen en er voldoende geld en mensen beschikbaar waren, werd in enkele gevallen een aquaduct aangelegd. In ons land zijn dan ook slechts twee aquaducten bekend (Nijmegen en de villa van Voerendaal) die door Peter Schut zijn gepubliceerd. Het zijn niet alleen deze grote waterwerken die de interesse van Peter hebben, maar ook de kleine onderdelen van het watersysteem, zoals waterkranen en waterspuwers. Oftewel de interesse is van bron tot kraan.

Lezing
Voor ons zijn kranen, boilers, waterleidingen, heet en koud water de gewoonste zaken van de wereld. De zorg om de hoeveelheid winbaar zoetwater, aanbesteding en bouwfraude zijn thema’s die regelmatig de kranten halen. Eigenlijk niets nieuws. Het zijn onderwerpen die ook al 2000 jaar geleden aan de orde waren. In de lezing staan unieke Wijchense vondsten centraal: twee binnenwerken van kranen gevonden op het terrein van de Romeinse villa van De Tienakker. Misschien zeiden de Romeinse Wijchenaren daarom wel: “Eureka, en toen was er water!”

Praktische informatie
De lezing wordt gehouden op zondag 22 oktober om 15:00 uur en duurt ca. 45 minuten.
De lezing is gratis bij je museumticket, voor actuele prijslijst klik HIER
Vooraf aanmelden is niet nodig, je kan zo instappen, maar vol is vol!

Tentoonstelling Koud!
Combineer de lezing met een bezoekje aan tentoonstelling Koud!