Instaplezing: leren van middeleeuwse wijven

lezing middeleeuwse wijven-Wijchen=

Instaplezing: leren van middeleeuwse wijven

  • 01 april 2023
  • 15:00 - 15:45
  • Kasteel Wijchen, Wijchen centrum
  • 12,50-

Bezoek de tentoonstelling Wijvenwereld. Een verrassende kijk op vrouwen in de late middeleeuwen en neem 1 april deel aan een lezing over wat wij kunnen leren over middeleeuwse wijven uit het werk van de Gebroeders van Lymborch.

Wie iets wil weten over het leven in de late middeleeuwen kan niet om het werk van de Gebroeders van Lymborch heen. Deze drie Nijmeegse schilders van rond 1400 hebben de wereld die zij om zich heen zagen minutieus vastgelegd in de afbeeldingen die zij maakten in manuscripten voor de Franse adel. Hun kunst behoort tot de absolute wereldtop, en valt met name op door de specificiteit waarmee zij de waargenomen realiteit in de wereld om hen heen over wisten te brengen op het perkament waarop zij schilderden. In deze lezing duiken we samen de afbeeldingen van de Gebroeders in en kijken we naar wat hun werk ons kan leren over vrouwen in de middeleeuwen.

Over de spreker

Lieke Kamphuis studeerde geschiedenis in Nijmegen en deed vervolgens de master Medieval Studies in York in Engeland. Daarnaast heeft zij recent de master kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit afgerond, waarbij zij is afgestudeerd op het gebruik van kleding in het werk van de Gebroeders van Lymborch om bepaalde personen en groepen betekenis toe te dichten. Vanaf 1 januari 2023 is ze directeur van de Stichting Maelwael Van Lymborch en het Gebroeders van Lymborch Huis.

Deelnemen
Voor de lezing hoef je je niet tevoren aan te melden, je kan tijdens je bezoek zo instappen op vertoon van je museumticket. Maar vol is vol.