Open Monumentendag 2023

Batenburgse Dag - Fotograaf Dick Vogelzang - Wijchen=

Open Monumentendag 2023

 • 09 september 2023 - 10 september 2023
 • Zaterdag en/of zondag

 • Balgoij, Batenburg, Bergharen, Hernen, Niftrik, Wijchen overig
 • Gratis

Open Monumentendag Wijchen nodigt iedereen uit om gratis één of meerdere monumenten in de gemeente Wijchen te bezoeken op 9 & 10 september aanstaande. Jong en oud; iedereen is welkom.

Wat is er in gemeente Wijchen te doen:

 • Kasteel Wijchen
  Zaterdag 9 en zondag 10 september van 10:00 – 17:00 uur

  De ruimtes op de begane grond van Kasteel Wijchen zijn gratis toegankelijk. Bezichtig de Trouwkamer, de Raadzaal, de Van Nassaukamer en niet te vergeten de binnenplaats met de unieke glazen overkapping. I.v.m. een huwelijk is de Trouwkamer op 10 september niet toegankelijk van 15:00-16:00 uur.
 • Wijchense molen
  Monument uit 1799. Nog dagelijks wordt hier graan vermalen om heerlijke bakproducten van te maken! Een historisch monument dat al meer dan twee honderd jaar door weer en wind haar wieken laat draaien. De molen is zaterdag 9 september van 10:00 – 16:00 uur te bezoeken.
 • Batenburgse molen
  De molen is historisch sterk verbonden met de heerlijkheid Batenburg. De kasteelheer verplichtte boeren in de omgeving er hun graan te laten malen. Na meerdere restauraties draait en maalt de molen nu weer. De huidige standerd korenmolen dateert gedeeltelijk uit de 18de eeuw maar is meermaals gerestaureerd.De molen is zaterdag 9 september van 10.00 – 15.00 uur te bezoeken.
 • Ruïne Batenburg
  De geschiedenis van de ruïne gaat terug naar de 12de eeuw, toen op een kunstmatige heuvel een toren werd gebouwd. In de loop der eeuwen werd deze uitgebreid tot een omvangrijk kasteel. Het ging echter verloren door brand 1794 en is nooit herbouwd. Op zondag 10 september tussen 12.00 en 16.00 uur zijn er rondleidingen. Vooraf reserveren is niet nodig.
 • de Oude Sint-Victorkerk Batenburg
  Middenin in Batenburg, bij het plein met pomp, staat verscholen tussen statige beuken de Oude of Sint-Victorkerk. De geschiedenis van de kerk gaat terug tot de middeleeuwen, het huidige gebouw, met mooi rood metselwerk, dateert uit de vroege 17e eeuw. Geopend op zaterdag 9 en zondag 10 september van 10:00 – 17:00 uur. Tevens de expositie van Ruth van de Pol te zien.
 • Oude Toren Balgoy
  Aan de rand van het dorp staat een laatmiddeleeuwse toren, het restant van de in 1914 gesloopte kerk. In dat jaar kwam aan het andere eind van het dorp de huidige Sint-Johannes de Doperkerk gereed, een ontwerp van de Tilburgse architect Jan van der Valk. Geopend 10 september van 11:00 – 16:00 uur. Ook is er een expositie te bewonderen over ‘levend erfgoed’.
 • Hernense molen
  De beltkorenmolen uit 1745 dankt haar naam aan het heuveltje waarop het is gebouwd om meer wind te vangen: de ‘belt’. Normaal gesproken werd altijd eerst de belt aangelegd en daarna de molen gebouwd. Merkwaardig genoeg is in dit geval eerst de molen gebouwd en toen pas de belt er tegenaan geworpen. Geopend zondag 10 september van 11.00 tot 16.00 uur. De molenaar geeft een toelichting en afhankelijk van het weer zal ook het malen gedemonstreerd worden.
 • Bakhuis Leur
  Op zondagochtend worden lekkernijen gebakken met de historische takkenbosoven uit 1840. Bezoekers zien hoe het oude bakkersambacht wordt uitgeoefend en kunnen het verhaal horen van Bakhuis Leur. Zondag 10 september van 11.00 tot 17.00 uur, er zal tot ca. 13 uur gebakken worden.

De opengestelde monumenten en activiteiten kunt u naar eigen keus en mogelijkheid uitkiezen en combineren.

Bekijk hier de actuele lijst met monumenten in gemeente Wijchen.