Open Monumentendag

Batenburgse Dag - Fotograaf Dick Vogelzang - Wijchen=

Open Monumentendag

 • 10 september 2022 - 11 september 2022
 • Zaterdag en/of zondag

 • Balgoij, Batenburg, Bergharen, Hernen, Niftrik, Wijchen overig
 • Gratis

Open Monumentendag Wijchen nodigt iedereen uit om gratis één of meerdere monumenten in de gemeente Wijchen te bezoeken op 10 & 11 september aanstaande. Er zijn worden 7 activiteiten georganiseerd en 10 monumenten openen hun deuren voor publiek. Jong en oud; iedereen is welkom.

Wat is er in gemeente Wijchen te doen:

 • Kasteel Wijchen
  Zaterdag 10 en zondag 11 september van 10:00 – 13:00 uur

  Museum Kasteel Wijchen organiseert gratis openstelling door de gerenoveerde ruimtes op de begane grond, waaronder de Trouwkamer en de Raadszaal.
  In 2020-2021 heeft Kasteel Wijchen een grote renovatie ondergaan. Er is, o.a. een glazen overkapping over de binnenplaats geplaatst en het interieur is weer in historische stijl ingericht. Met nieuwe technische installaties is ook een duurzaamheidsslag gemaakt. Kasteel Wijchen heeft een Toeristisch Informatie Punt (TIP) en het museumwinkeltje is ook geopend.
 • De Wijchense Molen
  Zaterdag 10 september van 09:00 tot 17:00 uur

  De Wijchense molen is een monument in bedrijf waar al meer dan twee honderd jaar bij goede wind haar wieken draaien. Molenaar Jeroen van Water en zijn team oefenen het eeuwenoude ambacht uit door diverse graansoorten tussen de molenstenen te vermalen tot meel. Het molenwinkeltje met vele soorten bakproducten is ook geopend.
 • Oude Toren in Balgoij
  Zondag 11 september van 11:00 tot 16:00 uur

  Nu staat enkel de toren van de middeleeuwse kerk als monument. De contouren van de kerk die in 1914 gesloopt werd zijn zichtbaar in de vorm van een beukenhaag en recent is de tufstenen fundering deels bloot gelegd en tot op kniehoogte opgemetseld.  Voormalig schip en koor zijn bestraat met, respectievelijk klinkers  en plavuizen. In de toren kunt u de gewelven bekijken.
 • Batenburgse molen
  Zaterdag 10 september en zondag 11 september van 10.00 – 14.00 uur

  De standerdmolen is historisch sterk verbonden met de heerlijkheid Batenburg. De kasteelheer verplichtte boeren in de omgeving er hun graan te laten malen. Na meerdere restauraties draait en maalt de molen nu weer. De molenaar geeft uitleg ter plekke.
 • De Oude Victor in het hart van Batenburg
  Zaterdag 10 september en zondag 11 september van 13.00 – 17.00 uur

  In de Oude Victor exposeert Yola de Lusenet met tekeningen en fotografie. Door te tekenen en te fotograferen verkent Yola de Lusenet structuren en vormen uit de natuur. Het kerkje, gelegen midden in het oude beschermde dorpsgezicht van Batenburg heeft een lange geschiedenis. In het interieur zijn een aantal uitzonderlijke 17de,- en 18de eeuwse inventarisstukken te bezichtigen.
 • Slotruïne Batenburg
  Zondag 11 september van 11.00 en 16.30 uur

  Gelders Landschap & Kasteelen organiseert rondleidingen over het terrein,.
  De geschiedenis van de ruïne gaat terug naar de 12de eeuw, toen op een kunstmatige heuvel een toren werd gebouwd. In de loop der eeuwen werd deze uitgebreid tot een omvangrijk kasteel. Het ging echter verloren door brand 1794 en is nooit herbouwd.
 • Kapelberg Bergharen
  Zaterdag 10 september en zondag 11 september van 10:00 – 17.00 uur

  Rondom de Kapelberg in Bergharen bevindt zich een GEOCACHE. Een klein leuk avontuur om met kinderen dit monument te ontdekken en met andere ogen te kijken naar de Mariakapel en de Staties; kunstwerken van Jac. Maris en Els Tervoort.
 • St. Annakerk Bergharen
  Zaterdag 10 september en zondag 11 september van 10:00 – 18.00 uur

  Bij de St. Annakerk bevindt zich een GEOCACHE. De kerk is niet volledig toegankelijk maar u kunt een blik in deze prachtige kerk werpen vanachter het hek in het toegangsportaal.
 • Hernense molen
  Zaterdag 10 september en zondag 11 september van 10.00 tot 15.00 uur

  De beltkorenmolen uit 1745 dankt haar naam aan het heuveltje waarop het is gebouwd om meer wind te vangen: de ‘belt’. Opmerkelijk is dat deze belt is opgeworpen nadat de molen is gebouwd. De molenaar geeft een toelichting en er zijn demonstraties malen (afhankelijk van het weer).
 • Heilige Damianuskerk in Niftrik
  Zondag 11 september van 12:00 tot 16:00 uur

  In de St. Damianuskerk kunt u de fototentoonstelling ‘Niftrik door de jaren heen’ bekijken. De kerk, herbouwd in 1941/42, in het dorpshart van Niftrik is voornamelijk opgetrokken met baksteen in de stijl van het Delfste Bouwen. Een hoog zadeldak en grote steunberen en enkele mooie zandstenen details.
 • Dorpskerk Leuk

De ‘VriendenLoterij Open Monumentendag’ wordt jaarlijks georganiseerd door Comité Wijchen vanuit de Historische Vereniging Tweestromenland, in samenwerking met de monumenthouders & vrijwilligers en het landelijk bureau Open Monumentendag in samenwerking met de VriendenLoterij.

De opengestelde monumenten en activiteiten kunt u naar eigen keus en mogelijkheid uitkiezen en combineren.

Bekijk hier de actuele lijst met monumenten in gemeente Wijchen.