Symposium ‘Wijvenwereld’

Symposium-Wijchen=

Symposium ‘Wijvenwereld’

  • 11 maart 2023
  • Deelname is € 60,
    Studenten € 50
    Vrienden en vrijwilligers Museum Kasteel Wijchen € 40.

  • 10:30 - 17:00
  • Kasteel Wijchen

Bij de tentoonstelling ‘Wijvenwereld. Een verrassende kijk op vrouwen in de late middeleeuwen’ organiseert Museum Kasteel Wijchen op zaterdag 11 maart 2023 een symposium. Met toonaangevende sprekers uit binnen- en buitenland wordt de positie van de vrouw in de late middeleeuwen vanuit meerdere perspectieven belicht. Inschrijven voor het symposium kan vanaf nu.

De middeleeuwen: een donkere periode waarin geweld regeert en mannen de samenleving domineren. Vrouwen komen er amper aan te pas. Klopt dit beeld wel? Middeleeuwse vrouwen hadden in de Lage Landen best veel rechten: ze dreven handel, verkondigden hun mening en drukten wel degelijk hun wil door. Deze ‘wijven’, het middeleeuwse woord voor ‘vrouwen’, bevolkten de stad en het platteland. Hun positie verschilde minder van de hedendaagse vrouw dan gedacht. In het symposium belichten vier sprekers vanuit verschillende perspectieven hoe de positie van vrouwen in de late middeleeuwen eruit zag.

Vrouwelijke spionnen, geldschieters en huwelijkspartners

In de lezing ‘Vrouwelijke spionnen, oorlog en politiek: een nieuwe blik op de late middeleeuwen’ onderzoekt Jelle Haemers de sporen van vrouwen in oorlogen en politiek, naar aanleiding van een recent verschenen studie over vrouwelijke spionnen in de Vlaamse Opstand (1488-89).

Kunsthistoricus Rob Dückers laat aan de hand van fraaie handschriften, gerelateerd aan belangrijke vrouwen uit de leefwereld van de gebroeders Van Lymborch, zowel in hun nieuwe thuis in Frankrijk als hun geboortestreek in het hertogdom Gelre, zien dat vrouwen in de late middeleeuwen meer waren dan enkel het sieraad van de man.

Andrea Bardyn belicht de positie van vrouwen op kredietmarkten in de laatmiddeleeuwse steden aan de hand van het levensverhaal van Janne Schuts, een geldschieter uit het vijftiende-eeuws Antwerpen, en duizenden transacties bewaard in stedelijke schepenregisters.

Tenslotte onderzoekt Chanelle Delameillieure in haar lezing hoe middeleeuwse huwelijkspartners, families en rechters toestemming en dwang definieerden en of vrije partnerkeuze een sociale realiteit was in de laatmiddeleeuwse Lage Landen.

Sprekers

Rob Dückers is directeur van Emerson College European Center, de Europese campus van de gelijknamige universiteit in Boston. Hoogleraar Jelle Haemers, Research Fellow  Andrea Bardyn en gastdocent Chanelle Delameillieure zijn alle drie verbonden aan de KU Leuven en de auteurs van het boek ‘Wijvenwereld’.

Uitgebreide informatie over de lezingen en de sprekers als ook het volledige programma is te lezen op de website van het museum.

Praktische informatie en inschrijven

Het symposium wordt gehouden op zaterdag 11 maart 2023 van 10:30-17:00 uur. Prijs voor deelname is € 60, voor studenten is de prijs € 50 en voor vrienden en vrijwilligers Museum Kasteel Wijchen is de prijs € 40. Prijzen zijn inclusief koffie/thee, lunch, borrel en toegang museum.

Inschrijven voor het symposium kan vanaf nu door via de website van het museum www.museumwijchen.nl tickets te bestellen.