Tentoonstelling middeleeuwse ‘wijven’ – Kasteel Wijchen

Tentoonstelling middeleeuwse ‘wijven’ - Museum Kasteel Wijchen - Wijchen=

Tentoonstelling middeleeuwse ‘wijven’ – Kasteel Wijchen

  • 20 november 2022 - 07 november 2022
  • Kasteel Wijchen, Wijchen centrum

In samenwerking met Het Gebroeders Van Lymborch Huis presenteert Museum Kasteel Wijchen de tentoonstelling ‘Wijvenwereld. Een verrassende kijk op vrouwen in de late middeleeuwen’. De tentoonstelling geeft een vernieuwd beeld over de positie van de vrouw in de 15de eeuw, zowel arm als rijk met als topstuk, gedurende 7 weken, het Van Bronckhorst-Batenburg Getijdenboek.

De middeleeuwen: een donkere periode waarin geweld regeert en mannen de samenleving domineren. Vrouwen komen er amper aan te pas. Klopt dit beeld wel? Middeleeuwse vrouwen hadden in de Lage Landen best veel rechten: ze dreven handel, verkondigden hun mening en drukten wel degelijk hun wil door. Deze ‘wijven’, het middeleeuwse woord voor ‘vrouwen’, bevolkten de stad en het platteland. Hun positie verschilde minder van de hedendaagse vrouw dan gedacht.

Uit miniaturen van getijdenboeken, archeologische vondsten, literatuur, insignes en andere bijzondere voorwerpen komt een verrassend beeld naar voren over de positie en leefwereld van vrouwen. Een beeld dat anders is dan het in de 19de eeuw gevormde gedachtegoed waarmee wij zijn opgegroeid. De schijnwerpers staan gericht op een wonderlijke ‘wijvenwereld’!

Het Van Bronckhorst-Batenburg Getijdenboek
In de tentoonstelling is gedurende 7 weken een heel bijzonder object te bewonderen: het Van Bronckhorst-Batenburg Getijdenboek. Het boek, in particulier bezit, is slechts 1 keer eerder tentoongesteld. Kasteel Wijchen was in de middeleeuwen in bezit van de familie Van Bronckhorst-Batenburg. Het bijzondere getijdenboek komt dus ‘thuis’: terug in de regio waar het boek ook daadwerkelijk is gebruikt. Museum Kasteel Wijchen is dan ook erg trots dit boek te mogen tonen.

De tentoonstelling
De tentoonstelling ‘Wijvenwereld. Een verrassende kijk op vrouwen in de middeleeuwen’ is te zien in Museum Kasteel Wijchen van 20 november 2022 t/m 7 mei 2023. Het Van Bronckhorst-Batenburg Getijdenboek is te zien van 20 november 2022 t/m 8 januari 2023.

Voor meer informatie: http://www.museumwijchen.nl.