Vervalsingen in de kunst – lezing Roos Fokkema

Vervalsingen in de kunst Kunsthuis wijchen - Wijchenis

Vervalsingen in de kunst – lezing Roos Fokkema

  • 08 oktober 2023
  • 14:00
  • Kunsthuis, Wijchen overig
  • 11,-

Op zondagmiddag 8 oktober organiseert KunstKring Wijchen een lezing in Kasteel Wijchen. Dit keer spreekt Roos Fokkema over een intrigerend fenomeen: vervalsingen in de kunst. Vervalsers zijn oplichters, maar ook zulke goede schilders dat hun werk kan doorgaan voor dat van een grote meester. En waarom wordt hun werk dan zo anders gewaardeerd?

Schilderen als de oude meesters…
In het midden van de twintigste eeuw werd Han van Meegeren wereldnieuws toen bleek dat hij werk van Vermeer- of liever gezegd: in de stijl van Vermeer- had gemaakt dat door musea en verzamelaars voor veel geld was aangekocht. Dat een gemiddelde kunstenaar als Van Meegeren zoiets had klaargespeeld werd niet zomaar geloofd: tijdens een geruchtmakend proces moest hij de rechtbank live laten zien dat hij echt kon schilderen als Vermeer (foto hierboven).

Over de spreker
Na haar studie kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit heeft Roos Fokkema 25 jaar ervaring met het geven van lessen/lezingen gegeven en leiden van kunstreizen en excursies.

Praktische informatie
Zondagmiddag 8 oktober 14.00 uur in Kasteel Wijchen (Amaliazaal), kosten 11 euro inclusief koffie/thee in de pauze. Tickets reserveren via Kunstkring Wijchen