Heropening Kasteel

Kasteel Wijchen door fotograaf Dick Vogelzang - Wijchen=

Heropening Kasteel

02-12-2021

In Museum Kasteel Wijchen wordt op dit moment hard gewerkt aan de vernieuwing van de presentatie van de vaste collectie. Wanneer de werkzaamheden zijn afgerond is het museum stijlvol en tijdloos vormgegeven als ‘ontdek-’ en ‘beleefmuseum’. Vanaf 1 februari 2022 kan het publiek het vernieuwde museum bezoeken.

De renovatie van Kasteel Wijchen, die de gemeente uitvoert, heeft het museum aangegrepen de eigen vaste presentatie opnieuw vorm te geven en te moderniseren. De archeologische collectie wordt aangevuld met kleine interactieve onderdelen. Eyecatcher is een historische boerderij die over de hele lengte van de tussenverdieping in de ruimte komt te ‘hangen’.

Kelder kasteel Wijchen

De kelder is één van de weinige plekken in het kasteel dat de brand van 1906 heeft doorstaan en waar de oudste geschiedenis van het kasteel nog te zien is. Met de renovatie van het kasteel is een gedeelte van de vloeren verdiept, zodat er een looproute in de kelder is ontstaan waar bezoekers door kunnen, ook rolstoelgebruikers. Langs de route worden met moderne middelen voormalige bewoners van het kasteel uitgelicht. Ook de zeventiende-eeuwse keukens zijn gerestaureerd en te bezoeken.

Emilia van Oranje Nassau

Eén van de bewoners was Emilia van Oranje Nassau, derde dochter van Willem van Oranje, die met haar echtgenoot Emanuel van Portugal in het kasteel heeft gewoond. Het tragische liefdesverhaal van Emilia en Emanuel wordt verteld in de presentatie en in rondleidingen.

Tentoonstelling en VR-game

Naast de vernieuwde vaste presentatie is vanaf 1 februari de fototentoonstelling ‘Ons Kasteel’ te zien. Met de fototentoonstelling laat het museum het bijzondere proces van renovatie en vernieuwing zien. Hier verschijnt ook een bijzondere publicatie bij.

Van 1 t/m 20 februari is de VR-game ‘Schatkamers van Gelderland’ te spelen in het museum. De VR Game is een spel voor twee spelers. Eén speler draagt de VR-bril, de ander bedient een tijdreismachine via een touchscreen. Door aanwijzingen te ontcijferen en goed samen te werken, herstellen zij samen de Gelderse geschiedenis.

Heropening museum

Na de heropening van het kasteel is het museumgedeelte in het kasteel vanaf 1 februari toegankelijk voor publiek. Vanaf die datum is iedereen van harte welkom in het vernieuwde museum.