Heropening Museum Kasteel Wijchen

Emilia en Emanuel voor Kasteel Wijchen - Wijchen=

Heropening Museum Kasteel Wijchen

21-02-2022

Na een periode van renovatie en herinrichting is Museum Kasteel Wijchen omgetoverd tot een stijlvol en eigentijds ‘ontdek-’ en ‘beleefmuseum’. Vanaf zondag 27 februari opent het museum de deuren weer voor publiek en kan iedereen het vernieuwde museum bezoeken.

Bezoekers wacht een geheel nieuwe beleving. Het museum beperkt zich nu niet meer tot de zolder van het kasteel, maar is meer verweven met het gebouw. De vaste archeologische presentatie is helemaal vernieuwd en eigentijds vormgegeven. Eyecatcher is een historische Bronstijdboerderij die over de hele lengte van de vide in de ruimte ‘hangt’. De kelders, begane grond en kapel zijn toegankelijk gemaakt en bij de museumroute betrokken.

Kelder

De kelder van het kasteel is één van de weinige plekken dat de brand van 1906 heeft doorstaan. Hier is de oudste geschiedenis van het kasteel nog te zien en te voelen. Met de renovatie van het kasteel is een gedeelte van de vloeren verdiept en is de kelder toegankelijk gemaakt voor publiek, ook voor minder validen. Met moderne middelen vertelt het museum verhalen van vroegere bewoners en het leven op het kasteel. Ook de zeventiende-eeuwse keukens zijn gerestaureerd en te bezoeken.

Tentoonstellingen

Naast de vaste presentatie zijn in het museum wisseltentoonstellingen te zien. Nu de renovatiewerkzaamheden van Kasteel Wijchen zijn voltooid, wijdt het museum de eerste wisseltentoonstelling aan deze renovatie. Met de fototentoonstelling ‘Ons kasteel’ laat het museum het bijzondere proces van renovatie en vernieuwing zien. Ook verschijnt er 8 april een boek met dezelfde titel waarin de renovatie is vastgelegd voor de huidige en toekomstige generaties. De tentoonstelling `Ons Kasteel´ is te zien in de Ridderzaal op de eerste verdieping van 27 februari tot en met 8 mei. Vanaf 20 maart opent een grote wisseltentoonstelling over het oeuvre van Harrie Gerritz in de vernieuwde expositiezalen.

Weekendrondleidingen

Vanaf 27 februari kunnen bezoekers elke zondag deelnemen aan de weekendrondleidingen. In de rondleiding ontdekken bezoekers van alles wat ze nog niet weten over Kasteel Wijchen. Het ontstaan in 1392, het gebouw, de bewoners en nog veel meer. Ook een ontmoeting met Emilia van Oranje Nassau of Emanuel van Portugal is onderdeel van de rondleiding. De weekendrondleidingen starten elke zondag om 14:00 uur. Deelname op vertoon van een museumticket (Museumkaart geldig).

Vanaf 27 februari open voor publiek

Zondag 27 februari gaat het museum open voor publiek. De openingsweek valt samen met de voorjaarsvakantie. Het museum is dan ook op maandag 28 februari open. Buiten schoolvakanties kun je het museum bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 10:00-17:00 uur. Om de heropening feestelijk in te luiden wacht bezoekers op de eerste openingsdag een lekkere traktatie. Voor meer informatie: www.museumwijchen.nl.