Indrukwekkende muurschildering in Wijchen

Muurschildering Doolhof - Foto Emilia Capital - Wijchen=

Indrukwekkende muurschildering in Wijchen

03-06-2024

Kloddertje roze hier… Kloddertje roze daar… MORIS en DOSA zijn gestart met het graffiti-kunstwerk waar de Wijchense Emilia van Nassau het middelpunt gaat worden.

MORIS en DOSA, samen onder de naam DOOLHOF, hebben een indrukwekkend ontwerp gemaakt voor de volledige zijgevel van het gebouw aan de Emilia van Nassaustraat 20 in Wijchen. Het pand van het investeringsmaatschap Emilia Capital in Wijchen wordt verfraaid met een prachtige muurschildering van de Wijchense Emilia van Nassau. Eerder hebben MORIS en DOSA de muurschilderingen aan de grenzende bergingen gerealiseerd, waardoor het straks naadloos in elkaar overloopt.

Wij kunnen niet wachten om het resultaat te bewonderen van Emilia van Nassau. Emilia is ondenkbaar in Wijchen en dit is een prachtig moderne eerbetoon! Hierbij het ontwerp in samenspraak met DOOLHOF en Emilia Capital;

Foto: Emilia Capital

Wie is Emilia van Oranje Nassau?

In de 17e eeuw verwierf Emilia, de dochter van Prins Willem van Oranje, Kasteel Wijchen. Gedreven door haar liefde voor Emanuel, een man zonder vooruitzichten en van katholieke afkomst, liet ze het kasteel uitgebreid verbouwen. Het geld voor deze renovatie kwam deels voort uit de verkoop van haar kostbare parelketting. Hun liefdesgeschiedenis was echter allesbehalve gemakkelijk; vanwege Emanuel’s religie en sociale status kregen ze geen toestemming om te trouwen.

Ondanks deze obstakels vestigden Emilia en Emanuel zich samen in Wijchen. Om hun diepe verbondenheid te benadrukken, lieten ze tal van versieringen op het kasteel aanbrengen die naar hun liefde verwezen. Een opvallend voorbeeld hiervan zijn de muurankers in de gesloten ‘S-vorm’, die staan voor ‘fermesse’, een oud Frans woord dat ’trouw’ betekent.

Deze symbolen van trouw en liefde vertellen het verhaal van Emilia en Emanuel, een verhaal dat nog steeds voortleeft in de muren van Kasteel Wijchen, als een tijdloos eerbetoon aan hun onwankelbare liefde.