Kunst, cultuur & historie

Wijchen

De historie van de gemeente Wijchen gaat ver terug in de tijd. Zo wisten de Romeinen al dat het goed vertoeven was in Wijchen. Ze bouwden een nederzetting van regionale betekenis, met grote boerderijen en luxe villa’s, zoals Villa Tienakker.
Na de Romeinen kwamen de Merovingers. Onder de Markt in het centrum is een van Nederlands grootste Merovingisch grafvelden gevonden. In de middeleeuwen kwamen er kastelen, versterkte boerderijen en aansprekende kerken.

Kasteel Wijchen

Midden in het centrum van Wijchen staat het sprookjesachtige kasteel. Het kasteel dateert uit de 14e en 15e eeuw. Hier woonden ooit Emilia van Nassau (1569 – 1629), dochter van Prins Willem van Oranje en haar geliefde Emanuel van Portugal. Zij gaven het kasteel de huidige renaissancestijl en lieten hun initialen achter in de muurankers. Dit kasteel is samen met andere bijzondere elementen terug te vinden in het centrum, zoals de Antonius Abt-kerk, ’t Laantje en de Oude Molen. In het kasteel in een museum te vinden, waar een verzameling aan prehistorische, Romeinse en middeleeuwse voorwerpen worden gepresenteerd.

De Molen van Wijchen

Een unieke molen, omdat dit één van de weinige molens uit de regio is die nog volop in productie is. Beklim in de molen de trappen en bekijk op de verschillende zolders hoe er tussen de molenstenen graan wordt vermalen tot meel en dat op pure windkracht. Ervaar hoe het is om als molenaar te werken met deze oude fabriek. Veel meelproducten worden in deze molen gemaakt zoals brood-, cake-, koekmixen en pannenkoekenmeel. Deze en nog veel meer heerlijkheden worden in de molenwinkel verkocht.

H. Antonius Abt

De kerk uit circa 1000 is hoogstwaarschijnlijk gesticht door de eerste heren van Wijchen. Van de vroeg-middeleeuwse kerk is alleen de toren overgebleven.

Na het rooms-katholiek herstel na 1800 ontstond er in Wijchen behoefte aan een grotere kerk. De middeleeuwse kerk , die oost-west georiënteerd stond langs de Oosterweg, werd daartoe afgebroken. In noord-zuid richting werd tegen de toren, die werd verhoogd en bekleed met baksteen, een driebeukige waterstaatskerk gebouwd. Deze kerk werd gewijd aan St.Antonius Abt, een heilige uit de derde eeuw, die vooral aangeroepen werd tegen de pest.

Het waren monniken in de twaalfde eeuw die bij processies tegen de pest een varkentje voor de stoet lieten vooruitlopen om vast te kunnen stellen hoever de ziekte zich had verspreid. Boven de ingang van kerk, maar ook in de kerk, is een beeld van de heilige te zien met het varkentje aan de voet. In de loop van de tijd is er het nodige aan de kerk veranderd zoals niet lang geleden nog het altaar.

Luisterkei Liberation Route nr. 1 ligt in Wijchen

In Wijchen aan de Kasteellaan voor het kasteel ligt kei nummer 1 van de Liberation Route. De Liberation Route laat mensen beleven wat zich in de jaren 1944 en 1945 heeft afgespeeld in Noord-Brabant, rondom Arnhem en Nijmegen en op de Veluwe. Op ruim 80 locaties in de wijde omgeving liggen deze veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren 1944-1945. De verhalen van die plekken zijn te beluisteren via 0900 54 23 728 of gratis te downloaden via www.liberationroute.com.

Kunsthuis Wijchen

KunstKring Wijchen is in 2015 gestart om kunst in Wijchen op de kaart te houden. De inzet is om laagdrempelige activiteiten over beeldende kunst te organiseren voor iedereen die daarin interesse heeft. Tot 31 januari 2020 is er een tijdelijk Kunsthuis in het voormalig gemeentehuis, waar verschillende exposities worden georganiseerd.

Leur

Dorpskerk Leur

De Dorpskerk ligt op een verhoogd, door eikenbomen omringd kerkhof. Op dezelfde plek heeft eerst een romaans kerkje uit de 12de of 13de eeuw gestaan, dat weer een oorspronkelijk houten kerkje verving. De Dorpskerk wordt voor het eerst genoemd aan het einde van de 13de eeuw. De muurschilderingen zijn uit de eerste helft van de 16de eeuw.

Achter op het balkon een kabinetorgel van de Duitse orgelbouwer E. Leichel uit ca. 1875, waarin ouder pijpwerk voorkomt. In het schip eikenhouten banken waarin 16de-eeuwse gesneden panelen en smeedijzeren kaarsenstandaards zijn opgenomen.

Tegen de oostwand staat een kansel uit de 18de eeuw met daarvoor een in het gewelf opgehangen neogotische kroonluchter. De 13de-eeuwse doopvont herinnert aan het romaanse kerkje, een gedenksteen in het koor aan de watersnood van 1799. Lees meer over dit kerkje.

 

Hernen

Huis te Leur

Huis te Leur is een historische buitenplaats ten noorden van het plaatsje Leur. Het door tuinen en een landschapsbos omringd huis is in 1778 in opdracht van Christiaan W.H. baron van Balveren gebouwd. Het landgoed is een rijksmonument.

Kasteel Hernen

In Hernen staat ook een prachtig kasteel, uit waarschijnlijk 1350. Het kasteel is sinds de 17e eeuw niet meer bewoond en is ook nooit belegerd. Mede daardoor is er weinig aan verbouwd, en is het goed bewaard gebleven. Het beschikt als enige kasteel in Nederland over overdekte weergangen. In 1968 werd onder andere op dit kasteel de televisie-serie Floris opgenomen met Rutger Hauer. In de directe omgeving liggen mooie bossen en lanen, graslanden, oude rivierlopen en een molen. Lees meer…

Hernense Molen

Iets ten zuidoosten van het Hernense Bos, ten noorden van Leur, staat de Hernense molen. Deze in 1745 gebouwde molen is een beltkorenmolen en dankt zijn naam aan de aarden wal die om de voet van de molen opgeworpen is: de berg of ‘belt’. Vanaf de aarden wal kan de molenaar goed bij de staart en bij het gevlucht komen om de kap met de wieken naar de wind te draaien en de zeilen voor de wieken te plaatsen.

In 1952 heeft men de wieken van de molen vastgezet en werd er alleen nog met een motor gemalen. De molen heeft nu alleen nog een toeristische functie; er wordt geen koren meer gemalen voor productie. Alleen als demonstratie wordt er bij bijzondere gelegenheden gemaald als er voldoende wind is. Gezien de slechte biotoop van de molen is dit niet zo vaak. Lees meer over deze molen…

 

Batenburg

Kasteel ruïne Batenburg

Een indrukwekkende ruïne van een van de oudste kastelen van Gelderland. De ruïne is te bekijken met een gids. In de omgeving kan worden gewandeld. Bij de ruïne liggen een eendenkooi, molen en een mooie uiterwaard. Lees meer…

Meer te weten komen over Wijchen en haar historie? Er zijn diverse fiets- en wandelroutes die je langs deze hotspots laten gaan.