Interview met… Mark’s

markswijchen.koffiebrander - Wijchen=

Interview met… Mark’s

02-08-2015
Jocelyn ging op bezoek bij Mark Hermens, eigenaar van Mark’s op de Touwslagerbaan in Wijchen. Het interieur is warm en gezellig. De donkere accenten, jute zakken, foto’s en de mooie koffiebrander midden in de lunchroom versterken de koffiebeleving. Want bij Mark’s drink je koffie bereid met passie door echte barista’s*. De liefde voor koffie zat er bij Mark Hermens al vroeg in en met succes heeft hij aan diverse Barista kampioenschappen deelgenomen. En niet onverdienstelijk, want hij eindigde als: meervoudig finalist Dutch Barista Championship en meervoudig finalist Coffee in Good Spirits!

Geschreven door Jocelyn Hoop – kookwinkel Hoop Keukengemak Wijchen

Mark’s – Koffie & Carpaccio?

‘Meestal lees je als onderschrift Mark’s – lunchroom / Coffee Lounge maar Mark’s Koffie & Carpaccio (van Angus Beef) daar staan we om bekend bij veel van onze klanten’ vertelt Mark Hermens lachend!

Vandaag ben ik op bezoek bij Mark Hermens, eigenaar van Mark’s op de Touwslagerbaan in Wijchen. Het interieur is warm en gezellig. De donkere accenten, jute zakken, foto’s en de mooie koffiebrander midden in de lunchroom versterken de koffiebeleving. Want bij Mark’s drink je koffie bereid met passie door echte barista’s*. De liefde voor koffie zat er bij Mark Hermens al vroeg in en met succes heeft hij aan diverse Barista kampioenschappen deelgenomen. En niet onverdienstelijk, want hij eindigde als: meervoudig finalist Dutch Barista Championship en meervoudig finalist Coffee in Good Spirits!

Hoe zou je het concept van Mark’s omschrijven?

‘Mensen moeten bij Mark’s het gevoel van ‘thuiskomen’ ervaren en bij ons in een ongedwongen sfeer  genieten van onze heerlijke koffiespecialiteiten. We schenken ook thee, bier, wijn en je kunt bij ons terecht voor een lekkere lunch of een high tea. Ik geniet als ik zie dat onze gasten hier aan de grote tafel zitten, tijdschriften lezend genieten van hun drankje en spontaan als onbekenden toch met elkaar in een geanimeerd gesprek raken.
We bereiden bijna alles zelf en gebruiken verse ingrediënten. We houden ook rekening met de seizoenen. Deze zomer bijvoorbeeld serveren we voor het eerst (St)oerbrood BBQ Pulled Chicken. Voordat dit op de kaart kwam was ik wel een paar dagen bezig hoor, om te proeven hoe ik zelf het gerecht het lekkerst vond.
Verder wat begon als ‘ondernemersmaaltijd’ voor de koopavond is zo goed ontvangen dat we dit zijn blijven aanbieden op vrijdagavond. Mark’s is ‘daghoreca’ maar alleen op vrijdag geopend tot 21.00 uur’.

Ik zie verschillende koffiebonen reservoirs, waar komt je koffie vandaan?

‘De koffiebonen komen uit verschillende werelddelen zoals Brazilië, Indonesië etc, altijd 100% arabica en ‘Direct Trade’. Anders dan bij Fair Trade waar inkoop via een overkoepelende organisatie gaat, hebben onze koffie-inkopers direct contact met de koffieboeren. Deze koffieboeren ontvangen een beter en gegarandeerd goed inkomen. Hierdoor zijn ze zeer gemotiveerd goed werk te leveren en zijn de Direkt Trade  koffiebonen van topkwaliteit. De koffiebonen die we hier in de lunchroom gebruiken zijn dezelfde koffiebonen die we gebruiken tijdens de barista wedstrijden’.

Wat heb je van de ‘crisis’ gemerkt?

Gelukkig niet veel, een ‘kleine’ uitgave voor wat lekkers buitenshuis is men graag bereid bij ons uit te geven. En omdat ze bij ons genoten hebben, komen ze weer terug, nemen vrienden mee en zorgen voor een positieve mond op mond reclame.

Hoe maak je verder reclame?

Goede klantervaring geeft positieve aanbevelingen zoals ik net vertelde. Ik heb een echt fysiek product, online is mijn product niet te proeven. Ik hou persoonlijk van mooie foto’s, daarom heb ik enkele pakkende foto’s laten maken voor op onze website en schriftelijke advertenties in o.a. Rijk van Nijmegen Bruist. Maar ook voor Instagram, Facebook en Twitter. Dat zijn goede kanalen om mensen te informeren, visueel te prikkelen en om ze te verleiden naar Mark’s te komen.

En hoe bevalt het ondernemen in Wijchen?

Super, ik ben een echte Wijchenaar en zou nergens anders willen ondernemen. Ik ben bevoorrecht in mijn eigen woonplaats te kunnen werken. Er is een goed ondernemersklimaat en met mijn collega’s in de winkelstraat heb ik goede contacten.

Tenslotte Mark wat zijn je toekomstplannen?

‘Op het moment heb ik helemaal geen plannen om uit te breiden of nog een filiaal te openen. Elke dag werk ik met passie en plezier. Kernwaarden voor mij, die ik nastreef en heel belangrijk vind, zijn dat ik volledig achter mijn product kan blijven staan en kwaliteit met service kan blijven aanbieden!’

Ik heb tijdens het interview inderdaad een lekkere bak koffie gedronken bij Mark’s, de carpaccio moet ik wegens tijdgebrek helaas een ander moment beoordelen. Wil je ook genieten van lekkere koffie, lunch, high tea etc? Je bent van harte welkom bij Mark’s op de Touwslagersbaan. Ook aan het aankomende Jazz & Wine evenement doet Mark’s mee. Op het terras kun je dan genieten van de Willy Vetsap Jazzband en…. van de Koffie & Carpaccio !!!

Mark’s Lunchroom / Coffee Lounge – Touwslagersbaan 11 Wijchen – T 024-6418543 www.markswijchen.nl

*Uit wikipedia: Een barista is een vakman of -vrouw die zich toelegt op het bereiden van espresso en aanverwante dranken als cappuccino. De barista is als de kok in de keuken; hij/zij weet daarnaast vrijwel alles van de techniek van de espressomachine en de processen bij het bereiden van de espresso. Veelal worden ook Latte Art technieken beheerst. De Dutch Coffee Promotion organiseert jaarlijks 4 wedstrijden voor barista’s: de Nederlandse Barista Kampioenschappen, de Latte Art kampioenschappen, de Cuptasting kampioenschappen en Coffee in Good Spirits kampioenschappen.