Kasteel Wijchen ontvangt ITS keurmerk

Kasteel Wijchen ontvangt als eerste kasteel in Nederland het Toegankelijkheids Symbool (ITS) keurmerk vanwege goede toegankelijkheid - Wijchen=

Kasteel Wijchen ontvangt ITS keurmerk

21-12-2022

Kasteel Wijchen is helemaal opgeknapt en is sinds begin 2022 weer in gebruik. De gemeente Wijchen wilde het kasteel uit de zeventiende eeuw voor de toekomst toegankelijk maken voor iedereen. En dat is gelukt! Willem Jagersma van PBT consult reikte daarom aan wethouder Nick Derks en kasteelmanager Tanja Bruins op 19 december het certificaat van het ITS keurmerk uit. ITS staat voor Internatinaal Toegankelijkheids Symbool. Kasteel Wijchen ontving als eerste kasteel in Nederland dit keurmerk.

Wethouder Nick Derks: “We zijn heel blij dat Kasteel Wijchen het ITS keurmerk heeft gekregen. Ik vind het belangrijk dat iedereen kan genieten van het kasteel. Een unieke plek in het centrum van Wijchen. In de gemeente Wijchen moet iedereen overal en altijd mee kunnen doen. Want iedereen telt mee”.

Goed bereikbaar voor iedereen

Om voor het ITS keurmerk in aanmerking te komen moet worden voldaan aan strenge eisen. Zo moet het gebouw bijvoorbeeld goed toegankelijk zijn voor alle mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking. En ook voor mensen zonder beperking die bijvoorbeeld een kinderwagen bij zich hebben.

Grote en kleine aanpassingen

Het historische kasteel in het centrum van Wijchen biedt onderdak aan onder meer de raadszaal ven de gemeente, een trouwzaal, vergaderzalen en Museum Kasteel Wijchen.

Voor de renovatie werd gekeken wat mogelijk was om het gebouw zo toegankelijk mogelijk te maken. Een paar voorbeelden zijn: toegang via een verharde route, toegangsdeuren van voldoende breedte, het plaatsen van extra liftvoorzieningen en aan kledinghaken bij de garderobe op 1,35 meter hoogte. Natuurlijk is ook het invalidetoilet helemaal opgeknapt.