Kasteel Wijchen weer open na verbouwing!

Kasteel Wijchen weer open na verbouwing! - Wijchen=

Kasteel Wijchen weer open na verbouwing!

28-01-2022

Twee jaar lang is er heel hard gewerkt. Om Kasteel Wijchen nog mooier te maken dan het al was. Na de renovatie is het nu eindelijk zover: de deuren van ons prachtige kasteel mogen weer open. Vandaag was de officiële opening. Genodigden konden met eigen ogen zien hoe mooi het is geworden.

Burgemeester Marijke van Beek en plaatsvervangend voorzitter Jan Tap van de gemeenteraad verrichtten samen de openingshandeling. Met het onthullen van een beeld van Willem-Alexander is het kasteel officieel geopend. Het beeld krijgt een mooie plek in de nieuwe raadzaal van het kasteel. Het beeld is gemaakt door kunstenares Gonny Beljaars uit Balgoij

Emilia en Emanuel

De dochter van Willem van Oranje, Emilia van Nassau, en haar man Emanuel van Portugal, wisten het al. Dit is een bijzondere plek. Zij kochten in 1609 een bouwval en lieten er dit prachtige kasteel bouwen. Het is een aantal keer van eigenaar gewisseld. Vanaf 1932 is het kasteel eigendom van de gemeente Wijchen. De verkoopsom was toen 32.000 gulden.

Marijke van Beek: “Het kasteel is letterlijk en figuurlijk het hart van de gemeente Wijchen. Het heeft een bijzondere plaats in onze gemeenschap. Natuurlijk omdat vele Wijchenaren hier mooie herinneringen hebben. Denk alleen al aan de ontelbare huwelijksvoltrekkingen die hier zijn gedaan.Maar het is ook het democratische hart van Wijchen. De gemeenteraad krijgt namelijk hier haar vaste plek”.

Symboliek

Vanaf februari kan iedereen zelf zien dat het kasteel vol symboliek zit. Zo staat de middentoren symbool voor het jaar en de 4 hoektorens voor de jaargetijden. De 12 kelders symboliseren de maanden en de 52 kamers de weken van het jaar. Daarnaast zijn er 365 vensters met elk 24 ruiten, zodat elk uur van het jaar een eigen stuk glas heeft.

Nick Derks, wethouder en trekker van de renovatie van het kasteel: “Ons Kasteel is het icoon van Wijchen. Een trekker voor toeristen. We streven naar een verdubbeling van het aantal bezoekers in de komende jaren. Voor de inwoners is het een plek die zorgt voor verbinding en waar het verhaal wordt verteld dat ons leert over het verleden”.

Vanaf 1 februari is Kasteel Wijchen weer voor iedereen geopend

Vanaf 1 februari kan iedereen een kijkje komen nemen. Op de binnenplaats zijn de kasteelwinkel en het Tourist Information Point (TIP) gevestigd. Het museale gedeelte (kelders, eerste en tweede verdieping) opent een paar weken later. Vanaf 27 februari kunt u kennismaken met een geheel vernieuwd museum.