Sprookjesachtig kasteel uit de 14e en 15e eeuw. In de schriftelijke bronnen wordt voor het eerst in 1392 melding gemaakt van het kasteel in Wijchen, dat in 1535 als bouwval werd aangekocht door Herman van Bronckhorst-Batenburg.

Herbouw

De herbouw is pas voltooid nadat het kasteel in 1609 was aangekocht door het prinselijk paar Emilia van Nassau, dochter van Willem van Oranje, en Emanuel van Portugal. Die hebben het de huidige renaissancestijl gegeven en hun initialen achtergelaten in de muurankers.

Nadat dit echtpaar in 1626 uiteenging, is het kasteel vaak van eigenaar en bewoner gewisseld. Het is in 1906 door brand verwoest en in de beide daarop volgende jaren in zijn oude luister hersteld.

In gebruik als gemeentehuis

In 1933 is het kasteel als gemeentehuis in gebruik genomen en sinds het ambtelijk apparaat in 1981 verhuisde, vervult het oude slot vooral representatieve functies. Het wordt gebruikt als vergaderruimte voor de Wijchense gemeenteraad. U kunt trouwen in de antieke en sfeervolle trouwzaal van het kasteel.

Museum Kasteel Wijchen

Op de 1e en 2e verdieping zit het Museum Kasteel Wijchen. Groepsrondleidingen in het kasteel zijn het hele jaar mogelijk. Het museum biedt een boeiend programma van wisseltentoonstellingen op het gebied van de Wijchense en regionale geschiedenis en archeologie.

Kasteel Wijchen wordt t/m december 2021 verbouwd. Kijk op de website van Museum Kasteel Wijchen voor meer informatie.