Nieuw bij Markt 19; Emiliaatjes!

Emiliaatjes - Markt 19 - Wijchen=

Nieuw bij Markt 19; Emiliaatjes!

02-02-2024

Het bekendste gezicht van Wijchen is toch wel die van Emilia van Oranje Nassau. Daarom vinden we het ook extra leuk om Emilia nu terug te zien als chocolaatje bij Markt 19. De ‘Emiliaatjes’ zijn unieke en verrukkelijke chocolaatjes lekker voor bij de koffie of om als cadeau te geven.

Wie is Emilia van Oranje Nassau?

In de 17e eeuw verwierf Emilia, de dochter van Prins Willem van Oranje, Kasteel Wijchen. Gedreven door haar liefde voor Emanuel, een man zonder vooruitzichten en van katholieke afkomst, liet ze het kasteel uitgebreid verbouwen. Het geld voor deze renovatie kwam deels voort uit de verkoop van haar kostbare parelketting. Hun liefdesgeschiedenis was echter allesbehalve gemakkelijk; vanwege Emanuel’s religie en sociale status kregen ze geen toestemming om te trouwen.

Ondanks deze obstakels vestigden Emilia en Emanuel zich samen in Wijchen. Om hun diepe verbondenheid te benadrukken, lieten ze tal van versieringen op het kasteel aanbrengen die naar hun liefde verwezen. Een opvallend voorbeeld hiervan zijn de muurankers in de gesloten ‘S-vorm’, die staan voor ‘fermesse’, een oud Frans woord dat ’trouw’ betekent.

Deze symbolen van trouw en liefde vertellen het verhaal van Emilia en Emanuel, een verhaal dat nog steeds voortleeft in de muren van Kasteel Wijchen, als een tijdloos eerbetoon aan hun onwankelbare liefde.