OPEN over depressiviteit

OPEN over depressiviteit - Kasteeltuin Wijchen - Foto Jolanda vd Logt - Wijchen=

OPEN over depressiviteit

19-10-2023

Reizende tentoonstelling OPEN over depressiviteit te zien in Kasteeltuin Wijchen

Van 16 oktober tot 6 november 2023 presenteert de gemeente Wijchen de tentoonstelling OPEN over depressiviteit. Dit is een reizende tentoonstelling van stichting Open Mind. Op deze manier willen zij mentale kwetsbaarheid zichtbaar en bespreekbaar maken. Met foto’s en verhalen krijgt mentale kwetsbaarheid van jonge mensen een gezicht. De tentoonstelling is gratis te bezoeken.

OPEN over depressiviteit laat een aantal ervaringsdeskundigen tussen de 18 en 35 jaar aan het woord. Zij vertellen hoe zij hun depressie ervaren, hoe zij hiermee omgaan en hoe hun omgeving dat kan doen. De verhalen worden verteld in combinatie met indringende portretten.

Volksziekte nummer één
Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt depressie volksziekte nummer één. In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie, waarvan een groot deel hier al op jonge leeftijd mee in aanraking komt. Ongeveer 1 op de 5 jongeren krijgt ooit in zijn of haar leven met een depressie te maken.

Vooral jongeren ervaren dat er een groot taboe rust op het praten over hun depressie. Terwijl juist dít, samen met effectieve hulp van buiten, een sleutelrol speelt in de zoektocht naar een passende manier om hiermee om te gaan.

De tentoonstelling is nog tot 6 november in de Kasteeltuin van Wijchen te zien.
Foto: Jolanda van de Logt | FB Wijchen in Beeld