Uitbreiding wandelroutenetwerk in gemeente Wijchen

't Laantje - Fotograaf Jolanda van de logt - Wijchen=

Uitbreiding wandelroutenetwerk in gemeente Wijchen

26-08-2022

De gemeente Wijchen gaat € 144.000 investeren in een dekkend toeristisch wandelroutenetwerk van ruim 200 kilometer. De Provincie Gelderland subsidieert de helft hiervan, € 72.000. Het netwerk gaat onderdeel uitmaken van een sluitend netwerk in de hele regio Arnhem-Nijmegen. Dankzij het netwerk worden de mooie wandelroutes die de gemeente al heeft, met elkaar verbonden. En ontstaan er verbindingen met omliggende gemeenten. Ook biedt het netwerk voor wandelaars straks themaroutes over de vele verhalen die de regio rijk is. Het wandelnetwerk in Wijchen is waarschijnlijk in de loop van 2023 klaar. 

Wethouder Nick Derks (toerisme): “Met dit wandelroutenetwerk geven we de verdere ontwikkeling van toerisme en recreatie in de gemeente Wijchen een boost. Als fervent Vierdaagseloper ben ik blij met de bijdrage van de provincie Gelderland waardoor we het netwerk in Wijchen echt dekkend kunnen maken. Wandelaars stippelen straks zelf een route uit aan de hand van keuzepunten of kunnen een bewegwijzerde thematische route volgen. Het gevarieerde landschap is zeker de moeite waard om te ontdekken, dus trek je wandelschoenen aan en ga op pad!” 

Ontwerp van het wandelroutenetwerk

De gemeente heeft het wandelroutenetwerk in kaart gebracht met hulp van leefbaarheidsgroepen en met partijen als Geldersch Landschap en Kasteelen. Zij weten als geen ander welke wandelpaden interessant zijn om op te nemen in het netwerk. Uit het ontwerp van ruim 200 kilometer blijkt dat Wijchen genoeg mogelijkheden heeft. 

Aansluiting op het regionale netwerk

Het netwerk van de gemeente Wijchen sluit straks aan op het netwerk in Noordoost-Brabant (via de pontjes), gemeenten Druten en West Maas en Waal. Overstappen naar het bestaande netwerk in het Vennengebied is ook mogelijk. Wanneer er later een wandelnetwerk is in Beuningen en Nijmegen, kan de wandelaar ook daar zijn wandelweg vervolgen. In 2023 worden in die gemeenten de voorbereidingen ervoor getroffen. 

Met dank aan vrijwilligers Dick Vogelzang en Wim Kattenberg voor hun vrijwillige inzet!