Zadenbibliotheek Wijchen

zaden bibliotheek Wijchen - Wijchen=

Zadenbibliotheek Wijchen

25-03-2024

Ben je klaar om je groene vingers te laten wapperen? Bij de Zadenbibliotheek in Wijchen kun je gratis zaden lenen. Laat je inspireren door een scala aan zaden en ontdek de wonderen van de natuur in je eigen tuin, balkon of vensterbank.

Op maandag 25 maart kun je terecht bij de Zadenbibliotheek Wijchen. De deuren openen om 14.45 uur, gevolgd door een lezing over Ecologisch Tuinieren. Ook zijn er verschillende kinderactiviteiten om meer te leren over zaden en de bloemen! Lees meer over de zadenbibliotheek en de activiteiten op bibliotheek-wijchen.nl

Wat is een zadenbibliotheek?
Een plek waar je gratis zaden kunt lenen en ruilen. Elke zadenbieb heeft een wisselend assortiment zaden. Het zijn zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit zaden die terug zijn gebracht door leners en door tuiniers die hebben geoogst uit hun tuinen. Soms zijn er ook restanten van overgebleven biologische zaden van telers.

Hoe werkt het lenen?
Je kunt zaden gratis “lenen”. In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn, er zijn geen boetes: de bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben.

Hoe nu verder?
Als je zaden leent, zaai je ze in je tuin. Van de planten die opkomen, laat je de mooiste plant bloeien én zaad maken. Let op: soms gaat een plant pas in het 2e jaar bloeien! Die informatie vind je op de pagina zaden vermeld.

Zaden zitten in de zaaddoos van de bloem of in de vrucht van bijvoorbeeld een pompoen. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Na het drogen breng je een deel van deze zaden terug naar de zadenbieb. Je zaden worden toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend aan andere tuiniers.

Klaar om jouw tuinavontuur te beginnen?