Kasteel Wijchen

Kasteel Wijchen

Museum Kasteel Wijchen - Wijchen=

Een bijzonder kasteel

Midden in het centrum van Wijchen staat een prachtig kasteel uit de 14e eeuw. Ondanks zijn keurige renaissance uiterlijk heeft Kasteel Wijchen een lange en roerige geschiedenis achter de rug. Door de eeuwen heen is het decor geweest van strijd, gedoemde liefde en koninklijk leven. 

Zo heeft ooit Emilia van Oranje Nassau, een dochter van Willem van Oranje en zus van Stadhouder prins Maurits, in Kasteel Wijchen gewoond. In 1609 werd zij, samen met haar man Don Emanuel van Portugal, eigenaar van dit kasteel. Lees meer over de geschiedenis van Kasteel Wijchen en hun liefdesverhaal.

Museum Kasteel Wijchen

In het kasteel is Museum Kasteel Wijchen gevestigd. Het museum is een historische plek vol verhalen. Van de prehistorie tot nu is het gebied permanent bewoond geweest. Al die mensen hebben in de loop van de tijd voorwerpen, wegen, huizen en tradities achtergelaten. Het museum vertelt deze bijzondere verhalen in een moderne presentatie. Onze unieke collectie biedt een inkijk in 6000 jaar bewoningsgeschiedenis. Wandel van de Steentijd naar de vroege middeleeuwen. 

Beleefmuseum

In de kelders van het kasteel duik je met interactieve presentaties in het leven van de adellijke kasteelbewoners. Bewoners die onlosmakelijk verbonden zijn met de geschiedenis van het kasteel en de omgeving.

Ook worden er regelmatig activiteiten als tentoonstellingen, rondleidingen, workshops, proeverijen, gezinsactiviteiten en kinderfeestjes georganiseerd.

Doorlopende kinderactiviteiten

Daarnaast worden er doorlopend kinderactiviteiten georganiseerd, zoals een speurtocht voor kinderen van 4 tot 7 jaar en voor kinderen vanaf 8 jaar. En is er een escape route voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar.

De Tuun

Het kasteel heeft een kasteeltuin. Daar vind je ook de historische tuin ‘De Tuun’. In ‘De Tuun’ zijn  planten te zien, te voelen en te ruiken die hier werden verbouwd in de Late IJzertijd, de Romeinse periode en de vroege middeleeuwen. Een plek waar archeologie tot leven komt.

TIP (Tourist Information Point)

Voor meer informatie over Wijchen en omgeving kun je terecht in het kasteel bij het TIP (Tourist Information Point). Zij kunnen je hier ook meer informatie geven over de vele wandel- en fietsroutes in van het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal.

OPENINGSTIJDEN

Di. t/m zo. 10.00 – 17.00*

*In de schoolvakanties is het museum ook op maandag open

PRIJZEN

Voor prijzen kijk op: www.museumwijchen.nl/toegangsprijzen

Overige activiteiten

Kasteel Wijchen is ook de vergaderlocatie van de gemeenteraad van Wijchen. En het is de trouwlocatie van de gemeente. Voor trouw- en vergadermogelijkheden kijk op www.kasteelwijchen.nl.

*Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Bekijk meer:

Hier vind je ons: