Gelderse Molendag 2023

Molen in Hernen - fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

Gelderse Molendag 2023

  • 04 november 2023
  • 10:00 - 15:00
  • Hernen
  • Gratis

Op zaterdag 4 november is het Gelderse Molendag. Daarom zetten om en nabij 150 Gelderse molens hun deuren open om bezoek te ontvangen.

Ook op de Hernense Molen bent u van harte welkom op deze dag en staat de koffie of thee voor u klaar van 10:00 tot 15:00 uur. Molensehoek 3, Hernen.

Gelderse Molendag 2023
De molenaars en vrijwilligers ontvangen u, jong en oud, met open armen op deze feestelijke dag. Bezoekers krijgen een rondleiding met enthousiaste uitleg over de molen en de historie. Wat heeft er nu eigenlijk voor gezorgd dat de molen is uitgegroeid tot ons nationale symbool? En waar werden de molens allemaal voor gebruikt? Natuurlijk voor het vermalen van graan voor ons brood, maar de molens pompten ook het land droog, zaagden het hout voor de scheepsbouw, sloegen olie uit zaden en nog veel meer. Hier kan de molenaar alles over vertellen.

Op deze Molendag valt voor jong en oud van alles te beleven en te zien. Bij een harde wind kunnen de wieken draaien met een snelheid van meer dan 100 km per uur. En het draaien van de houten raderen die puur op kracht van de wind of het water worden aangedreven is al een belevenis op zich. Het is daarnaast mooi om te zien dat een molen geen batterijen of stekker heeft en al eeuwenlang op dezelfde duurzame manier functioneert. Hoe ingenieus dat in elkaar steekt legt de molenaar u graag uit. Veel molens verkopen diverse ambachtelijke brood- en bakmixen en organiseren speciaal voor de Gelderse molen_dag extra activiteiten.

De meeste molens in Gelderland draaien wekelijks en zijn dan ook meestal open voor bezoek. Loop daarom gerust eens binnen bij een molen in uw buurt als u de wieken ziet draaien.

Meer weten? Kijk op www.gildevanmolenaars.nl voor meer informatie. Voor meer informatie over de Hernense molen kunt u kijken op www.hernesemolen.nl