8x kinderactiviteiten om te doen in Wijchen in mei

8x kinderactiviteiten om te doen in Wijchen in mei

28-04-2023

Mei met kids in Wijchen!

Onze maandelijkse blog met activiteiten voor het hele gezin gaat dit keer over de maand mei. En in mei hebben we natuurlijk de meivakantie, waarbij we veel meer tijd hebben met de kinderen dan normaal. Mei legt een ei, het broedseizoen begint en de trekvogels komen terug. Langs de meren en wateren vinden we gevogeltegezinnetjes en het weer is (hopelijk) veel zonniger dan de eerste maanden van het jaar. Hieronder vind je enkele tips om de komende weken met de kids te ondernemen.

buitenspelen-wijchenis

Wijchense vrije tijd voor de kids in mei


kasteel-hernen-mei-wijchenis

1. Ambachten op kasteel Hernen

In de meivakantie, van 29 april t/m 7 mei, staat kasteel Hernen in het teken van ‘werken op het kasteel: ambachten’. Een nieuw programma voor het hele gezin. In en om het kasteel moest er in de middeleeuwen iedere dag van alles gebeuren. Hout moest gehakt worden voor het vuur om te kunnen koken. Door wol te spinnen en te verven konden de deftige dames borduren, en touw moest geslagen worden om zo met een emmer water uit de put te kunnen halen. Vele ambachtslieden waren dus altijd bezig.

Gaan de kids de was doen op de binnenplaats? Of in de grote ridderzaal de harnashelpen poetsen of spelen jullie samen het keukenspel? Allemaal leuke educatieve bezigheden, maar zeker ook ontzettend gezellig!

kasteel-museum-tocht-Wijchen=

2. Kasteel Wijchen ontdekken

Gedurende de meivakantie meivakantie, kunnen jullie van zaterdag 23 april t/m zondag 8 mei het kasteel ontdekken via Museum Kasteel Wijchen. Het museum organiseert extra activiteiten voor jong en oud. Op woensdag 4 mei kunnen kinderen deelnemen aan een leuke knutselactiviteit. Het knutselen is tussen 13.00 en 17:00 uur in de Ridderzaal. De kids kunnen gewoon binnenlopen en meedoen.

Ook kunnen kinderen meedoen aan een speurtocht waarbij schimmen tot leven komen en kinderen kunnen ontdekken hoe mensen vroeger leefden.

Er zijn twee type speurtochten geschikt voor kinderen van 4 t/m 7 jaar en voor kinderen vanaf 8 jaar.


hema-wijchenis-speelgoed

3. HE(Y)MA! Is de tuin klaar voor het buitenseizoen?

Nu het mooie weer begint zullen jullie tuindeuren ook vaker openstaan. Het binnenspeelgoed gaat aan de kant en maakt plaats voor het buitenspeelgoed. Een leuke opening van het seizoen, wanneer het in de winter opgeruimde speelgoed uit de schuur of van zolder wordt gehaald. Wellicht maken jullie aanstalten voor een badje in de tuin, of gaan de kids zaklopen? Ga gezellig met de kids shoppen bij de Hema en geef ze inspraak in het nieuwe buitenspeelgoed, of laat ze zelf met hun eigen centjes een item uitkiezen waarmee ze de tuin uren kunnen bestieren of iets voor op het strand.

Van insectenpotjes (tuin en Oosterpark), tot duurzame producten zoals recyclebare plastic emmers met schepjes voor op het strand en herbruikbare watersplash ballen. Of juist lekker oudhollands, zoals midgetgolf, ringgooien en XL mikado. HEMA Wijchen heeft het allemaal!

buurman-buurman-kasteelfeesten-wijchenis

4. Buurman en Buurman kasteelfeesten

Save the date! De kasteelfeesten zijn na 3 jaar eindelijk weer in aantocht. Er is een uitgebreid programma samengesteld, voor jong en oud en speciaal voor kinderen is er de kinderochtend op zaterdag 20 mei van 10-12 uur. Niemand minder dan het duo Buurman en Buurman treden aan om er een onvergetelijke ochtend van te maken met de grote klusshow!

In samenwerking met de Eerste stap kinderopvang heeft de organisatie van de kasteelfeesten naast Buurman en Buurman ook veel andere leuke activiteiten gepland deze ochtend. Komen jullie langs? A je to!

Meer info over de Kasteelfeesten vind je op www.kfwijchen.nl

Wijchense Molen - Fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

5. Nationale molendag

Wij hebben een prachtige molen staan en 13 mei is het nationale molendag. Tijdens de Nationale molendagen staan in heel Nederland de deuren van molens wagenwijd voor jullie open. Het is de 50ste keer dat de Nationale Molendag wordt georganiseerd door De Hollandsche Molen. Onze eigen Wijchense molen is nog volop in productie en organiseert op deze dag een gratis evenement waarbij jullie bijvoorbeeld verrukelijke pannenkoeken kunnen eten of molenkoekjes bakken. Er is tevens een streekmarkt met lokale producten maar ook een prijsvraag en kleurwedstrijd!

Daarnaast organiseert de Molen een bakwedstrijd op zaterdag 6 mei. Bak samen met de kids een brood, maar zonder kunstmatige toevoegingen. Het brood wordt gekeurd door een jury. Jullie kunnen je inschrijven en je ontvangt bij de inschrijving 1 kg tarwe volkorenmeel van de molenaar. De wedstrijd start 6 mei om 14:00 uur. Doen jullie mee?

Opening Urban Sportpark op de Berendonck - Wijchen=

6. Sporten bij de Berendonck

Bewegen is gezond en wij zijn groot voorstander van activiteiten waarbij we ons lichaam gebruiken. Daarom hebben we in elk kidsblog wel een tip van een dergelijke activiteit. Wandelen, skaten, sporten, fietsen en nog meer is allemaal mogelijk in gemeente Wijchen. Met kids! Bij de Berendonck kun je niet alleen zwemmen en heerlijk wandelen, er staan ook een sportpark op het terrein. Calisthenics, 3×3 basketbal, Ninja Warrior, freerunning en obstacle courses: urban sports zijn razend populair bij jong en oud.

Wedstrijdje doen wie zich het beste kan optrekken of een echte ninja rol met een rek kan maken? Jullie kunnen dagelijks terecht voor een sportieve uitdaging in de buitenlucht dankzij dit mooie sportpark.

pontjes-dagen-batenburg-wijchenis

7. Samen pontje nemen

Van 5 t/m 7 mei vindt de 3e editie van de pontjesdagen plaats. 16 pontjes tussen Wijchen en de Biesbosch nemen deel aan dit voorjaarsevenement. Je kunt dus met het hele gezin op de fiets stappen en een van de vele routes uitkiezen. De kids vinden een pontje nemen natuurlijk al magisch zat, maar je kunt er een heel weekend van maken vol rondvaarten en wandelingen.

alpaca-wijchenis

8. Wandelen met alpaca’s

Een bijzondere activiteit met het gezin is wandelen met alpaca’s. Gelegen in Nederasselt, in de mooie natuur aan de Maas, kun je met de kinderen en deze te gekke dieren de omgeving verkennen.

Uiteraard kom je ook van alles te weten over de alpaca. Wil je iets langer genieten? Dan kun je een hotelovernachting bijboeken of kiezen uit een arrangement.

Te boeken via het Huisje van Nederasselt

Picknickmand HEMA Wijchen - Wijchen=

9. Nog meer te doen!

Uiteraard is er nog veel meer te doen in Wijchen, waarvan we je graag op de hoogte houden. Houdt daarom onze kanalen (zoals Facebook of Instagram) in de gaten voor meer leuke tips en uitjes de komende periode. 

Bekijk meer kinderactiviteiten…

*Heb jij nog een leuke tip voor kinderen in de gemeente Wijchen? Stuur een e-mail naar roxy@wijchenis.nl