To do: 24 uur in gemeente Wijchen

To do: 24 uur in gemeente Wijchen

11-07-2023

24 uur in gemeente Wijchen!

Een dagje Wijchen, waar moet je beginnen en wat zijn de hotspots? Gemeente Wijchen heeft namelijk veel te bieden op het gebied van bijzondere kastelen, diversiteit aan natuur en vele andere bezienswaardigheden. We kunnen ons voorstellen dat het lastig is om te kiezen. De keuze is namelijk reuze!

Om je een handje te helpen hebben wij een lijstje van 6 bezienswaardigheden voor je samengesteld en op handige volgorde gezet. Het startpunt is het prachtige Kasteel Wijchen, dat in hartje centrum ligt en eveneens vlakbij het treinstation, waar je gratis kunt parkeren voor de hele dag. Dus stap op je fiets (of in de auto) en laat je verleiden door al het moois wat gemeente Wijchen te bieden heeft.

Museum Kasteel Wijchen - Wijchen=

Tourguide door Wijchen


Kasteel Wijchen - Wijchen=

1. Kasteel Wijchen

Midden in het centrum van Wijchen staat een prachtig kasteel uit de 14e eeuw met een keurig renaissance uiterlijk. Door de eeuwen heen is het decor geweest van strijd, gedoemde liefde en koninklijk leven. Zo heeft ooit Emilia van Oranje Nassau, een dochter van Willem van Oranje en zus van Stadhouder prins Maurits, in Kasteel Wijchen gewoond.  

In het kasteel is Museum Kasteel Wijchen gevestigd. Het museum is een historische plek vol verhalen en worden er regelmatig tentoonstellingen georganiseerd.

Terras op de Markt - fotograaf Dick Vogelzang - Wijchen=

2. De Markt

Op steenworp afstand van Kasteel Wijchen vinden we de Markt. Een gezellige markt met vele gezellige horecazaken en terrassen én waar op donderdagochtend één van de gezelligste warenmarkten uit de regio te vinden is.

Mocht je een bezoekje brengen aan de Markt in Wijchen, vergeet dan vooral niet even een rondje te lopen door de rest van het gezellige centrum. Je vindt hier naast de bekende winkels ook vele unieke boetiekjes waar je lekker kunt rondneuzen.

Wijchense Molen - Fotograaf Jolanda van de Logt - Wijchen=

3. Molen Wijchen

Vanaf de Markt gaan we verder naar de Wijchense molen.

De molen was je wellicht al opgevallen toen je aankwam op het treinstation, want de molen op de Molenberg is vaak het eerste wat je ziet als je in Wijchen aankomt.

De Wijchense Molen is een van de weinige molens in Nederland, die nog dagelijks in gebruik is. Thuisbakkers kunnen hierdoor hun hart ophalen als ze beneden in het winkeltje het grote aanbod aan meel zien, dat rechtstreeks van de molensteen komt!

Leur - fotograaf Jolanda van de logt - Wijchen=

4. Leur

We verlaten het centrum en gaan verder naar het schilderachtige dorpje Leur, zo’n 4,5 km verderop.

Wat uniek is aan Leur, is dat dit pittoreske dorpje een ‘heerlijkheid’ is. Een particulier landgoed dat al sinds 1748 in bezit is van de baron.

Je waant je hier terug in de tijd met de zwierige landwegen met oude lindebomen en monumentale panden, de Angus koeien in de wei en de geluiden van vogels zoals Spechten en Koekoeken in het bosrijke gebied.

Kasteel Hernen-Fotograaf-Ton Rothengatter voor GLK-Wijchen=

5. Kasteel Hernen

Het dorpje Hernen ligt tegen Leur aan en staat vooral bekend om haar middeleeuwse kasteel.

Daar waar Kasteel Wijchen meer een landhuis is, heeft Kasteel Hernen met haar unieke overdekte weergangen (de enige nog in Nederland), een totaal andere bouwstijl. Het kasteel is sinds de 17e eeuw niet meer bewoond en is ook nooit belegerd. Mede daardoor is er weinig aan verbouwd en is het kasteel goed bewaard gebleven.

Leuk detail… de serie Floris is deels in dit kasteel opgenomen!

Batenburg - fotograaf Jolabda van de Logt - Wijchen=

6. Via de dijk naar Batenburg

Het stadje Batenburg ligt helemaal in het westen van gemeente Wijchen en is te bereiken via de dijk langs de Maas (vanaf Hernen zo’n 4,5 km verderop).

Batenburg is net een openluchtmuseum. De straten en huizen zijn pittoresk en de kasteelruïne is een pronkstuk van romantiek.

Net voor Batenburg ligt de Liendense Waard, een natuurontwikkelingsgebied met diverse vogels dat is ontwikkeld in het kader van het project ‘Ruimte voor de Rivier’.

Mocht je willen dan kun je in Batenburg met het pontje over steken naar Demen (provincie Brabant). Met het pontje Ravenstein naar Niftrik kom je weer terug in onze mooie gemeente!